Fond za inovacije finansira proizvodnju srpskih respiratora

Bez autora
Mar 29 2020

Fond za inovacionu delatnost Vlade Republike Srbije odobrio je 53 miliona dinara za finansiranje 12 inovativnih projekata preduzeća čiji je cilj suzbijanje efekata pandemije izazvane koronavirusom.

U kratkom periodu biće razvijeno i dostupno za korišćenje 12 rešenja, poput prvog srpskog respiratora, nove vrste zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu, kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa, mobilni pult za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju, prenosivi ozonizatori za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

Po stupanju na snagu vanrednog stanja u Republici Srbiji, u ponedeljak 16. marta, a na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, Fond za inovacionu delatnost je u rekordnom roku pripremio i u utorak, 17. marta, objavio javni poziv.

Zbog neophodnosti brzog odgovora na novonastale izazove, poziv je bio otvoren do 24. marta.

I pored kratkog vremenskog perioda, pristiglo je blizu 300 predloga inovativnih projekata, što je pokazalo visok potencijal naših inovativnih preduzeća, ali i značaj finansijske podrške kao još jedne u nizu mera Vlade Republike Srbije za suzbijanje efekata izazvanih pandemijom.

Imajući u vidu urgentnost reagovanja, nezavisna ekspertska komisija Fonda je dala prioritet onim rešenjima za koja je procenjeno da mogu stvoriti najuticajniji, najbrži i strateški važan odgovor na konkretne probleme.

Razvoj lekova i vakcina nisu bili predmet ovog javnog poziva.

Javni poziv je bio namenjen malim i srednjim preduzećima, sa već razvijenim prototipovima, proizvodima, uslugama i tehnologijama koji mogu biti skalirani u kratkom vremenskom periodu i postati dostupni za primenu u suzbijanju posledica nastalih pandemijom.

Iznos podrške po pojedinačnom projektu je do 6 miliona dinara.

Fond za inovacionu delatnost se zahvaljuje svima koji su se u rekordno kratkom roku odazvali ovom javnom pozivu i sa nama podelili i stavili na raspolaganje ideje, rešenja i resurse za suzbijanje efekata pandemije i time pokazali spremnost da brzo reaguju u kritičnim situacijama.

Fond za inovacionu delatnost čestita dobitnicima finansiranja i želi im puno uspeha u realizaciji ponuđenih rešenja.

Pregled podržanih projekata:

Voxellab

Naziv projekta: Rapid Supply Chain

Opis: Kompanija Voxellab nudi rešenje u vidu sistema za brzo 3D štampanje hitno potrebnih delova za mašine i medicinske uređaje.

CCS Solutions

Naziv projekta: LifeMask

Opis: Kompanija CCS Solutions razvijaće novu vrstu zaštitne maske sa izmenjivim HEPA filterom za višestruku i dugoročnu upotrebu.

Metaling

Naziv projekta: UV-C dezinfekcija

Opis: Kompanija Metaling nudi paletu proizvoda za dezinfekciju prostorija i predmeta korišćenjem ultraljubičastog zračenja.

SIGMA KULA

Naziv projekta: Proizvodnja dezinfekcionog sredstva na bazi natrijum hipohlorita

Opis: Kompanija SIGMA KULA radiće na udvostručavanju proizvodnje natrijum hipohlorita kao jednog od najvažnijih dezinficijenasa.

SmartResearch

Naziv projekta: Automatski uređaj za respiraciju pozitivnim pritiskom

Opis: Kompanija SmartResearch razvijaće prvi srpski respirator.

365ADS

Naziv projekta: Aditus gate

Opis: Kompanija 365ADS nudi rešenje u vidu kabine za dezinfekciju koja je namenjena upotrebi na javnim mestima i lokacijama od interesa.

Corten Art

Naziv projekta: Dezinfekcioni tunel i dezinfekciona kabina

Opis: Kompanija Corten Art ravijaće sistem aerosolne dezinfekcije za upotrebu u industriji i hazardnim sredinama.

SKV Garant

Naziv projekta: OZON-CARE

Opis: Kompanija SKV Garant radiće na razvoju prenosivih ozonizatora za brzu i bezbednu dezinfekciju objekata od kritičnog značaja.

Advertout

Naziv projekta: Airtech med

Opis: Kompanija Advertout će se baviti proizvodnjom višekratnih zaštitnih odela koja se mogu u potpunosti dezinfikovati.

Hola Systems

Naziv projekta: Izrada kontrolnog pulta za prevenciju širenja virusa i zaraznih bolesti

Opis: Kompanija Hola Systems nudi rešenje u vidu mobilnog pulta za beskontaktno merenje temperature i ručnu dezinfekciju.

Heliant

Naziv projekta: HERMES COVID: Platforma za brzu razmenu poruka u uslovima COVID 19 pandemije

Opis: Kompanija Heliant nudi rešenje u vidu platforme za brzu razmenu poruka kroz medicinske sisteme u kriznim situacijama.

Agrounik

Naziv projekta: SURFIX - novi dezificijens sa antiviralnim delovanjem

Opis: Kompanija Agrounik baviće se razvojem biološkog dezinficijensa sa antiviralnim i antibakterijskim dejstvom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik