Galenika više ne proizvodi hidroksihlorokin

Bez autora
May 28 2020

Nakon što je distribuirala 372.000 tableta hidroksihlorokina u aprilu, Galenika je prestala da proizvodi ovaj lek i u ovom trenutku nema u planu dalju proizvodnju, rekao je u pisanoj izjavi za Danas generalni direktor Galenike Ricardo Vian Marques.

Ovo je ujedno bio i odgovor na pitanja Danasa koliko je do sada kutija hlorokina proizvedeno u Galenici, koliko će biti proizvedeno u narednom periodu, te da li će poslednje informacije o bezbednosti hidroksihlorokina uticati na dalju proizvodnju ovog leka.

– Galenika a.d. Beograd je u aprilu namenski proizvela 372.000 tableta leka hidroskihlorokin za potrebe zdravstvenog sistema Republike Srbije, i kompletnu količinu donirala Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO). Galenika od tada ne proizvodi ovaj lek, i u ovom trenutku nema u planu dalju proizvodnju. Uvođenje leka u terapiju je isključivo odgovornost lekara koji jedini imaju mogućnost da odlučuju o tome koja je najbolja opcija za pacijente o tome kako primenjivati terapiju, rekao je Ricardo Vian Marques za Danas.

Pitanje o bezbednosti hidroksihlorokina dospelo je u fokus javnosti nakon što je Svetska zdravstvena organizacija saopštila da će iz svoje globalne studije o lečenju kovid pacijenata izostaviti hidroksihlorokin.

Prethodno je u medicinskom časopisu Lanset objavljena studija u kojoj se navodi da među kovid pacijentima koji su uzimali hidroksihlorokin postoji veći rizik od smrti i srčanih problema.

Na drugoj strani, SZO je najavila da će ispitati sve podatke o bezbednosti ovog antimalarika, koji je u javnosti postao najpoznatiji kao lek za koronu.

Kako srpski protokol za lečenje pacijenta zaraženih korona virusom podrazumeva i upotrebu hidroksihlorokina, odnosno hlorokina, dnevni list Danas pokušao je juče i prekjuče da sazna od Ministarstva zdravlja I članova Kriznog štaba da li će najnovije informacije iz SZO uticati na dalju upotrebu ovog leka u terapiji osoba zaraženih koronom, međutim, odgovore nismo dobili.

Proizvodnju hlorokina u Galenici prvi je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok su premijerka Ana Brnabić i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić u aprilu rekle da su proizvedene količine ovog leka u Galenici dovoljne za trenutne potrebe ali i za budući mogući talas epidemije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik