Industrijska proizvodnja veća za 2,8 odsto

Bez autora
Mar 31 2010

Prema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Srbiji je u februaru bila veća za 2,8 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, a za 8,5 posto u odnosu na prosek 2009. godine. Po namenskim grupama, u februaru je, u odnosu na isti mesec 2009. godine, došlo do rasta u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 17,4 posto, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za osam posto, energije za 2,5 posto i kapitalnih proizvoda za 2,3 posto. Pad je zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 2,2 posto. Obim industrijske proizvodnje zabeležio je rast kod 12 oblasti, koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 50 posto, a pad kod 17 oblasti, čije učešće iznosi takdoje 50 posto. Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru imale su proizvodnja osnovnih metala, motornih vozila i prikolica, električne energije, vađenje sirove nafte i gasa, reciklaža i proizvodnja nameštaja.

Industrijska proizvodnja veća za 2,8 odstoPrema saopštenju Republičkog zavoda za statistiku, industrijska proizvodnja u Srbiji je u februaru bila veća za 2,8 posto u odnosu na isti mesec prošle godine, a za 8,5 posto u odnosu na prosek 2009. godine.

Po namenskim grupama, u februaru je, u odnosu na isti mesec 2009. godine, došlo do rasta u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 17,4 posto, intermedijarnih proizvoda (osim energije) za osam posto, energije za 2,5 posto i kapitalnih proizvoda za 2,3 posto. Pad je zabeležen u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 2,2 posto.

Obim industrijske proizvodnje zabeležio je rast kod 12 oblasti, koje učestvuju u strukturi industrijske proizvodnje sa 50 posto, a pad kod 17 oblasti, čije učešće iznosi takdoje 50 posto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u februaru imale su proizvodnja osnovnih metala, motornih vozila i prikolica, električne energije, vađenje sirove nafte i gasa, reciklaža i proizvodnja nameštaja.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za februar u odnosu na januar 2010. godine pokazuje da je ukupno ostvaren pad industrijske proizvodnje od 1,4 posto, a za prerađivačku industriju od 2,1 posto. Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u februaru je, u odnosu na prosek 2009. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje manja je za 10,2 posto, a kod prerađivačke industrije manja je za 15,3 posto. U periodu januar-februar 2010. godine, u odnosu na isti period 2009. godine, ostvaren je rast industrijske proizvodnje od tri posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik