Kinezi planirali da dupliraju proizvodnju u RTB "Bor"

Bez autora
Apr 05 2020

Kineska kompanija "ZiJin", koja je 18. decembra 2018. godine za 350 miliona dolara kupila 63 odsto udela u Rudarsko-topionićarskom basenu (RTB) "Bor", planira da ove godine proizvede 90 hiljada tona bakra, 1.833 kilograma zlata i blizu 12 tone srebra – saznaju "Novosti".

- Uz to, "Zijin", koji je samo u januaru ostvario čist profit od 7,7 miliona evra, planira da u pogonima nekadašnjeg RTB ove godine proizvede i 370 hiljada tona sumporne kiseline – rečeno je "Novostima".

– Po toj računici, iako su do sada vro malo investirali, Kinezi planiraju da ove godine ostvare čist profit od gotovo 102 miliona dolara.

Plan kineske kompanije je da, nakon isteka šest godine, koliko je predviđeno ugovorom da u pogone nekadašnjeg RTB, ovde proizvode i do 200 hiljada tona bakra.

- Primera radi, godinu dana pre prodaje, sa gotovo identičnim kapacitetima, u RTB je bilo proizvedeno 43 hiljade tone bakra, 700 kilograma zlata i oko pet tona srebra, što praktično znači da je "ZiJin", sa gotovo identičnim kapacitetima, ali i uz povećanje plate radncimia, duplirao proizvodnju – potvrđeno je "Novostima".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik