Metalska industrija u teškom stanju

Bez autora
Mar 31 2010

Vlada Srbije nema strategiju za izlazak metalskog sektora iz krize koji se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, zaključeno je danas na okruglom stolu o strategiji razvoja tog sektora. Najveći problemi su loša privatizacija i netransparentnost javnih nabavki jer preduzeća iz Srbije ne dobijaju poslove na tenderima. Potrebno je stvoriti povoljan privredni ambijent u Srbiji kako bi se privukle strane direktne investicije, ubrzati privatizaciju i utvrditi odgovornot za dosadašnje neuspešne privatizacije kojih ima mnogo u metalskom sektoru. Treba smanjiti javnu potrošnju kako bi se stvorili preduslovi za rasterećenje privrede. Potrebno je izmeniti program aktivnih mera zapošljavanja jer je 100 evra otpremnine po godini radnog staža nedovoljno. U Srbiji nema socijalnog dijaloga "osim na papiru".

Metalska industrija u teškom stanjuVlada Srbije nema strategiju za izlazak metalskog sektora iz krize koji se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, zaključeno je danas na okruglom stolu o strategiji razvoja tog sektora.

Predsednik Granskog sindikata metalaca Nezavisnost Jovan Pirković izjavio je na konferenciji za novinare da su najveći problemi loša privatizacija i netransparentnost javnih nabavki jer preduzeća iz Srbije ne dobijaju poslove na tenderima.

"Potrebno je stvoriti povoljan privredni ambijent u Srbiji kako bi se privukle strane direktne investicije, ubrzati privatizaciju i utvrditi odgovornot za dosadašnje neuspešne privatizacije kojih ima mnogo u metalskom sektoru", kazao je Pirković.

Prema njegovim rečima, treba smanjiti javnu potrošnju kako bi se stvorili preduslovi za rasterećenje privrede.

"Potrebno je izmeniti program aktivnih mera zapošljavanja jer je 100 evra otpremnine po godini radnog staža nedovoljno", rekao je Pirković.

On je ocenio da u Srbiji nema socijalnog dijaloga "osim na papiru".

Kako je ocenjeno na skupu, vlada treba da preduzme aktivne mere i da podrži metalski sektor.

"Ako su strateški pravci razvoja poljoprivreda, energetika i infrastruktura, potrebno je pomoći metalski sektor u tom oblastima", rekao je Pirković.

U metalskom sektoru u Srbiji je zaposleno oko 129.000 radnika u oko 5.000 preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik