Monstat: Industrijska proizvodnja u porastu 17,4%

Bez autora
Apr 14 2010

Najnoviji mjesečni rezultati istraživanja Monstata-Zavoda za statistiku Crne Gore pokazuju da industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u martu zabilježila rast u odnosu na prosječnu jednomjesečnu proizvodnju iz prethodne godine 27,3 odsto i u odnosu na prethodni mjesec 17,4 odsto, dok bilježi pad u odnosu na isti mjesec prethodne godine 8,7 odsto i za period januar-mart ove godine u odnosu na isti period prethodne godine 14,5 odsto. U periodu januar-mart ove godine u odnosu na isti period prethodne godine samo sektor proizvodnja električne energije, gasa i vode (koji učestvuje sa 33,5 odsto u ukupnoj proizvodnji) bilježi rast 4,9 odsto, dok ostali bilježe pad proizvodnje: vađenje ruda i kamena (koji učestvuje sa 3,9 odsto u ukupnoj proizvodnji) 27,6 odsto i prerađivačka industrija (koji učestvuje sa 62,6 odsto u ukupnoj proizvodnji) 31,3 odsto.

Monstat: Industrijska proizvodnja u porastu 17,4%Najnoviji mjesečni rezultati istraživanja Monstata-Zavoda za statistiku Crne Gore pokazuju da industrijska proizvodnja u Crnoj Gori u martu zabilježila rast u odnosu na prosječnu jednomjesečnu proizvodnju iz prethodne godine 27,3 odsto i u odnosu na prethodni mjesec 17,4 odsto, dok bilježi pad u odnosu na isti mjesec prethodne godine 8,7 odsto i za period januar-mart ove godine u odnosu na isti period prethodne godine 14,5 odsto.

“U periodu januar-mart ove godine u odnosu na isti period prethodne godine samo sektor proizvodnja električne energije, gasa i vode (koji učestvuje sa 33,5 odsto u ukupnoj proizvodnji) bilježi rast 4,9 odsto, dok ostali bilježe pad proizvodnje: vađenje ruda i kamena (koji učestvuje sa 3,9 odsto u ukupnoj proizvodnji) 27,6 odsto i prerađivačka industrija (koji učestvuje sa 62,6 odsto u ukupnoj proizvodnji) 31,3 odsto”, saopštio je Monstat..

Prema istovremenom realizovanom istraživanju cijene roba i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Crnoj Gori mjerene indeksom potrošačkih cijena u martu mjesecu 2010. godine u odnosu na februar mjesec bile su više za 0,4 odsto.

“U martu ove godine porasle su cijene prevoza za 2,2 odsto, hrane i bezalkohonih pića za 0,4odsto i zdravstva za 0,4 odsto, dok su cijene alkoholnih pića i duvana bile niže za 0,6 odsto, stanovanja za 0,1 odsto, pokućstva i opreme za kuću za 0,1 odsto, kulture i rekreacije za 0,3 odsto i ostalih dobara i usluga za 0,1odsto. Cijene odjeće i obuće, komunikacija, obrazovanja i restorana i hotela ostale su na nivou iz prošlog mjeseca”, kažu u Monstatu.

U grupi prevoz došlo je do povećanja cijena tečnog goriva i maziva za 5,1 odsto što je i uticalo da indeks grupe prevoza poraste za 2,2 odsto.

U grupi hrana i bezalkoholna pića porasle su cijene povrća za 2,7 odsto, ribe za jedan odsto, jagnjećeg mesa za 0,8 odsto, voća za 0,7 odsto, šećera, meda i konditorskih proizvoda za 0,2 odsto i mlijeka, sira i jaja za 0,1 odsto.

U grupi zdravstvo porasle su cijene farmaceutskih proizvoda za 0,7 odsto. U grupi alkoholna pića i duvan niže su cijene žestokih pića za 2,5 odsto.

U grupi stanovanje niže su cijene materijala za poravku i održavanje stana za 4,3 odsto. U grupi pokućstvo niže su cijene staklenog i stonog posuđa za 0,5 odsto, namještaja za 0,4 odsto i kućnih aparata za 0,4 odsto. U grupi ostala dobra i usluge niže su cijene ostalih proizvoda i uređaja za ličnu njegu za 0,2 odsto i nakita i zidnih i ručnih satova za 0,1odsto.

Rast potrošačkih cijena u martu mjesecu 2010. godine u odnosu na decembar 2009. godine bio je viši za 0,2 odsto dok je u onosu na mart 2009.godine bio viši za 0,7 odsto.

Stopa rasta potrošačkih cijena u periodu januar-mart 2010.godine u odnosu na isti period 2009.godine bila je viša za 0,6 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik