Neiskorišćen potencijal nemetala u Srbiji

Bez autora
Mar 31 2010

Struktura mineralnog bogatstva Srbije je jedna od najinteresantnijih u Evropi. Jedan od najvećih stručnjaka za proizvodnju nemetala i sirovina u svetu, profesor Bečkog univerziteta Jacek Engel, na sednici Saveta za bazalt PKS, ukazao je na mogućnosti razvoja nemetalske industrije u uslovima ekonomske krize. On je ocenio da je to veoma stabilna grana privrede, ukoliko se vodi na pravi način. Srbija poseduje ogroman potencijal i prirodno bogatstvo koje bi najuspešnije moglo da se iskoristi proizvodnjom u malim firmama. Osim bazalta, koji je veoma popularna roba, perspektivu predstavlja i proizvodnja tzv. “kamene vune” koja se koristi u obliku u kojem postoji u prirodi uz minimalnu obradu. Glavni problem koji se javlja u našoj zemlji je transport bazalta i ostalih nemetala jer se rudnici nalaze na jugu Srbije gde nema velikih reka za prevoz do evropskih zemalja.

Neiskorišćen potencijal nemetala u SrbijiStruktura mineralnog bogatstva  Srbije je jedna od najinteresantnijih u Evropi.

Jedan od najvećih stručnjaka za proizvodnju nemetala i sirovina u svetu, profesor Bečkog univerziteta Jacek Engel, na sednici Saveta za bazalt PKS, ukazao je na mogućnosti razvoja nemetalske industrije u uslovima ekonomske krize. On je ocenio da je to veoma stabilna grana privrede, ukoliko se vodi na pravi način. Srbija poseduje ogroman potencijal i prirodno bogatstvo koje bi najuspešnije moglo da se iskoristi proizvodnjom u malim firmama.

Osim bazalta, koji je veoma popularna roba, perspektivu predstavlja i proizvodnja tzv. “kamene vune” koja se koristi u obliku u kojem postoji u prirodi uz minimalnu obradu. Glavni problem koji se javlja u našoj zemlji  je transport bazalta i ostalih nemetala jer se rudnici nalaze na jugu Srbije gde nema velikih reka za prevoz do evropskih zemalja.

U pogledu svojine preduzeća koja se bave proizvodnjom minerala, najuspešnije su male, porodične firme, zbog održavanja vrednosti generacijama, strpljivog ulaganja i razvijanja. Firme na berzi imaju drugačiju poslovnu politiku, kao i firme u državnom vlasništvu, jer slede interes vlade.

Iskorišćavanje sirovina, odnosno proizvoda od nemetala jedna je od najaktuelnijih tema u privredi. Međutim, mali je broj ostvarenih programa u ovoj oblasti, a i nije postignuto mnogo na unapređenju kapaciteta opština sa nalazištima nemetala. Prepreke su administrativne prirode, ali je problem i neobaveštenost o mogućnostima investiranja u ovoj oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik