Pad cijene aluminija ugrozio poslovanje kompanije Uniprom

Bez autora
Mar 26 2020

Cijena aluminija, najvažnijeg crnogorskog izvoznog proizvoda, na međunarodnoj burzi metala u Londonu u stalnom je padu u posljednja dva mjeseca i krajem prošlog tjedna iznosila je 1580 dolara za tonu. Cijena tone aluminija pala je oko 230 dolara u odnosu na kraj siječnja, pišu Vijesti.

Izvoz aluminija prošle godine vrijedio je gotovo 70 milijuna eura i činio je 20% ukupnog izvoza Crne Gore. Iz kompanije Uniprom Veselina Pejovića, koja upravlja proizvodnjom u Kombinatu aluminijuma (KAP), na pitanje Vijesti koliko im pad cijene metala ugrožava poslovanje i očekuju li da će postojeće stanje potrajati, odgovorili su da analiziraju sve ulazne i izlazne podatke i da će se nakon toga obratiti javnosti.

Pad bez prekida

Pandemija koronavirusa u mnogm zemljama je paralizirala industrijsku proizvodnju i građevinarstvo, zbog čega je značajno smanjena potražnja za aluminijem. Takođe, narušeni su lanci opskrbe, što dodatno otežava trgovinu tim metalom. Cijena aluminija bila je u padu i prije pandemije koronavirusa, ali je njeno izbijanje ubrzalo pad cijena ispod granice isplativosti proizvodnje.

Cijena tone aluminija ne tako davno bila je veća od 2300 dolara i od tada je u stalnom padu. U posljednjih sedam dana, od kada automobilska industrija u Europi smanjila ili prekinula proizvodnju i budući da su mnoge zemlje uvele ograničenja i za uvoz robe, dnevni pad cijena tone aluminijuma iznosi i do 30 dolara.

Upravo je Uniprom iz Nikšića najveći crnogorski izvoznik. Prema podacima za 2018. godinu Uniprom je najviše aluminija izvezao u Mađarsku, za 43,8 milijuna eura, a zatim slijede Srbija sa 9,8 milijuna eura, Slovenija sa 5,8 milijuna i Italija sa 2,95 milijuna eura.

Pejoviću osim pada cijena aluminija na svjetskom tržištu na ruku ne ide niti novi ugovor koji je prije nekoliko dana potpisao s Elektroprivredom Crne Gore.

Slabiji ugovor za struju


Potpisan je ugovor o isporuci električne energije po cijeni od 45 eura po megavatsatu koliko plaća i tzv. ostala potrošnja u Crnoj Gori.

Kako je potvrđeno Vijestima iz EPCG-a, novi ugovor o isporuci struje Uniprom KAP-u oročen je na godinu dana, uz mogućnost produženja. Uniprom je regulirao sve prethodne obveze prema Elektroprivredi Crne Gore, koje su i bile predviđene ranijim ugovorom.

EPCG je u posljednje tri godine imao potpisan ugovor o opskrbi s kompanijom Uniprom po cijeni od 38,9 eura po megavatsatu električne energije. Taj ugovor je istekao 19. veljače ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik