Početkom maja probna proizvodnja fabrike vode u Brčkom

Bez autora
Apr 14 2010

Fabrika vode na Pazuljama kod Brčkog, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 11 miliona eura, spremna je za tehnički prijem što će omogućiti probnu proizvodnju početkom maja, izjavio je danas, nakon obilaska postrojenja. Brčanska Fabrika vode projektovana na 330 litara u sekundi, te je u toku završetak opremanja laboratorije za praćenje kvaliteta vode i provjeru njenog hemijskog i biološkog sastava, čime se omogućava službeni tehnički prijem, odnosno, ulazak u probni rad početkom maja. Za provjeru i atestiranje kompletnog procesa i proizvedene vode, angažovali su stručnjake beogradske fabrike vode `Makiš`, koji su inače vršili nadzor, kao i svih relevantnih institucija i zavoda iz Sarajeva i Banjaluke. Računa se da bi fabrika vode nakon probnog rada u avgustu mogla biti predata na upravljanje Javnom preduzeću "Komunalno Brčko", o čemu je lokalna vlada već izradila pravnu regulativu.

Početkom maja probna proizvodnja fabrike vode u BrčkomFabrika vode na Pazuljama kod Brčkog, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo oko 11 miliona eura, spremna je za tehnički prijem što će omogućiti probnu proizvodnju početkom maja, izjavio je danas, nakon obilaska postrojenja, gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić.

On je sa članovima Vlade i delegacijom Skupštine distrikta posjetio danas lokalitet ove fabrike.

Šef Vladinog Odjeljenja za komunalne poslove Predrag Ljubojević  rekao je da je brčanska Fabrika vode  projektovana na 330 litara u sekundi, te da je u toku završetak opremanja laboratorije za  praćenje kvaliteta vode i provjeru njenog hemijskog i biološkog sastava, čime se omogućava službeni tehnički prijem, odnosno, ulazak u probni rad početkom maja.

- Za provjeru i atestiranje kompletnog procesa i proizvedene vode, angažovali smo stručnjake beogradske fabrike vode `Makiš`, koji su inače vršili nadzor, kao i svih relevantnih institucija i zavoda iz Sarajeva i Banjaluke, rekao je Ljubojević.

Računa se da bi fabrika vode nakon probnog rada u avgustu mogla biti predata na upravljanje Javnom preduzeću "Komunalno Brčko", o čemu je lokalna vlada već izradila pravnu regulativu.

Projekt menadžer Fabrike vode Slobodan Čubrilo objasnio je da postojeći glavni cjevovod do gradskih rezervoara može prihvatiti maksimalno 150 litara u sekundi što podrazumijeva potrebu njegove hitne rekonstrukcije i nastavak ulaganja u razvodnu mrežu.

U Vladi kažu da je izgradnja magistralnog kraka već u fazi projektovanja i da će biti realizovana prema prioritetima u više faza.

- Uz oko 14 kilometara glavnog voda koji se zbog dotrajalosti i neprilagođenog kapaciteta mora mijenjati, mi hitno ulazimo i u pripremu projekata za zamjenu oko 60 kilometara razvodne mreže u gradu koju čine, azbestne i olovne cijevi, vrlo opasne po zdravlje ljudi. Zato je zamjena tog cjevovoda neminovnost koja ne trpi odlaganje, naglasio je gradonačelnik Dragan Pajić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik