Posle tri decenije krampove zamenili mašinama

U devet jamskih rudnika uglja JP PEU "Resavica", posle tri decenije, krampovi i lopate povlače se iz upotrebe i u proizvodnju uvode mašine, a prvi "kombajn", kako ih rudari zovu, počeo je sa radom u rudniku "Soko".

Cilj je milion tona uglja iz jamskih rudnika, a posle toga nova ulaganja i povećanje proizvodnje, saopšteno je iz "Resavice".

Prva iskustva rudara govore da mašina menja desetak rudara u oknu, olakšava rad, a dnevno će rudnik napredovati do desetak metara u ugljenom sloju, dok je sada to do dva metra.

"Prva mašina već radi u rudniku 'Soko' i daje odlične rezultate, a tokom sledeće nedelje mašinsko kopanje uglja počinje u rudnicima 'Rembas' i 'Štavalj'. U toku je nabavka još jedne mašine za ,'Štavalj', a zatim početak realizacije robnog kredita Češke vlade, koji takođe predviđa nove mašine za otkopavanje uglja i široko čelo za rudnik 'Rembas'", izjavio je generalni direktor Marko Vuković.

Na ovaj način praktično se povlače lopate i krampovi, kao glavne alatke za kopanje uglja, što prema rečima Vukovića ima višestruki značaj.

"Pre svega, rudari su daleko bezbedniji u uslovima rada mašina. Proizvodnja će biti uvećana, rentabilnost rada bolja. Cilj nam je milion tona uglja iz jamskih rudnika, a posle toga nova ulaganja i povećanje proizvodnje", kaže Vuković.

U saopštenju se kaže da su jamski rudnici uglja do pre nekoliko godina bili predviđeni za zatvaranje ali je, kaže se, prevagnula politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije za budućnost jamskih rudnika i od planova za gašenje rudnika prešlo se na reorganizaciju i realizaciju ciljeva za budućnost koji omogućavaju rad rudnicima i život u naseljima za više decenija.

"Sadašnja proizvodnja je 500 hiljada tona. Kod nas je prisutan manuelni rad i finansijska realizacija je na niskom niovu, ali sa novom mehanizacijom sve se menja u smislu kapaciteta, nivoa proizvodnje i bezbednosti rudara", ističe Vuković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik