Ruska merna kola iz zrenjaninskog Šinvoza: Uskoro probna vožnja

Bez autora
Aug 04 2020

Osam ruskih stručnjaka, u saradnji sa kolegama iz zrenjaninske fabrike "Šinvoz" privode kraju radove na kompletiranju novih mernih kola, koja za potrebe „Infrastrukture železnice Srbije" proizvodi ruska kompanija „Tvema" iz Moskve, a planirano je da probna vožnja na srpskim prugama bude organizovana između 10. i 20. avgusta ove godine.

- Radimo u otežanim uslovima zbog aktuelne pandemije, na sklapanju prvih mernih kola tipa "Sever" za kolosek 1.435 milimetara, koja će meriti geometriju koloseka na našim prugama - poručuju iz "Šinvoza", uz napomenu da će pored kontrole koloseka, novo vozilo imati mogućnost ugradnje još neke dodatne kontrolne opreme.

Nova merna kola su dugačka 25 metara i poseduju dva sistema za merenje geometrije koloseka, beskontaktno merenje šine i merenje razmaka između šina.

Osim savremenih uređaja za kontrolu, imaju sve što je potrebno za konforan rad i smeštaj kontrolora i mašinovođe.

Ugovorna vrednost im je oko 2,2 miliona evra, koji su obezbeđeni iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

Tokom planirane probne vožnje, sredinom avgusta, biće ispitivani parametri brzine, kočenja i ponašanja mernih kola na srpskim prugama, kao i obuka kadrova za korišćenje sistema ovih mernih kola.

Prva merna kola nakon četiri decenije


Prvi put posle četrdeset godina  "Infrastruktura železnica Srbije" za potrebe merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor na srpskim prugama nabavlja najsavremenija merna kola.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik