Sandoz u Ljubljani počeo izgradnju centra za razvoj bioloških lijekova

Bez autora
Apr 24 2024

Švicarska farmaceutska kompanija Sandoz položila je kamen temeljac za centar za razvoj sličnih bioloških lijekova u Ljubljani.

Osigurat će 200 novih radnih mjesta, a vrijednost investicije je 90 milijuna eura.

U novom razvojnom centru Sandoza, vodećeg svjetskog proizvođača generičkih i biosličnih lijekova, odvijat će se cjelovit razvoj biosličnih lijekova - od razvoja djelatnih tvari do krajnjih proizvoda za bioslične lijekove.

Sandoz je investiciju uz Verovškovu cestu u Ljubljani najavio prošlog ljeta, a četiri mjeseca kasnije već je počeo graditi visokotehnološki centar za proizvodnju sličnih bioloških lijekova u Lendavi. Završetak oba očekuje se 2026. godine, rekao je danas predsjednik uprave Leka i predsjednik Sandoza Slovenija Robert Ljoljo.

Dodao je da će novi pogoni u Sloveniji omogućiti zdravstvenim sustavima i pacijentima veću dostupnost sličnih bioloških lijekova. "Slovenija će ulaganjima učvrstiti svoju poziciju među vodećim zemljama u Europi na području farmacije i biotehnologije", dodao je.

Proizvodni centar u Lendavi, vrijedan 400 milijuna dolara, ponudit će 330 novih radnih mjesta, a o ljubljanskom razvojnom centru, čija je izgradnja simbolično počela danas, Ljoljo je rekao da je to vrhunsko čvorište tehničkog razvoja. Vrijednost investicije je 90 milijuna dolara, a šest etaža imat će ukupno više od 9500 četvornih metara površine. Zapošljavat će oko 200 stručnjaka, od kojih njih 83 već obavlja svoj posao.

Novi razvojni centar u Ljubljani ojačat će Sandozovu globalnu razvojnu mrežu, a također će blisko surađivati s razvojnim centrom za slične biološke lijekove u Holzkirchenu u Njemačkoj i drugim partnerima, dodao je Ljoljo.

Predsjednik upravnog odbora Sandoza Gilbert Ghostine podsjetio je da je ime Sandoz povezano s razvojem mnogih pionirskih lijekova još od njegova osnutka prije gotovo 400 godina. Centar u Ljubljani bit će središnja Sandozova lokacija za sveobuhvatan razvoj sličnih bioloških lijekova.

Investiciju su pozdravili predsjednik Uprave Sandoza Richard Saynor, europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton i premijer Robert Golob. Potonji je rekao da će se Vlada i dalje zalagati za tri stvari, a to su povećanje sredstava za istraživanje i razvoj, stabilno poslovno okruženje i privlačenje talenata. “U borbi za talente, posebno one mlađe, morat ćemo i kao država učiniti više, posebice u području poreznog okruženja”, rekao je.

Prošlog studenog Sandoz se odvojio od Novartisa koji je 2002. kupio Lek. Do tada su Lekove aktivnosti vezane uz razvoj i proizvodnju inovativnih lijekova prenesene na novoosnovanu slovensku tvrtku Novartis, dok Lek, zajedno s tvrtkom kćeri Sandoz, pokriva generičke i slične biološke lijekove.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik