Sekopak dobio pravo na korišćenje znaka Zelena tačka

Bez autora
Apr 15 2010

Organizacija Sekopak, koja se bavi preradom ambalažnog otpada, potpisala danas ugovor o sticanju prava na korišćenje znaka Zelena tačka i postala članica organizacije Projurop. Srbija je 33. članica te organizacije. Projurop je panevropska organizacija koja okuplja 150.000 kompanija kroz evropske sisteme za reciklažu, a Zelena tačka je njihov simbol. Taj simbol označava da je za ambalažu koja nosi tu oznaku plaćena nadoknada za njeno sakupljanje nakon upotrebe. Proizvodi iz Srbije koji budu nosili tu oznaku biće izjednačeni na žestokom i konkurentnom tržištu Evropske unije. Teško je zamisliti proizvode koji mogu da se izvoze iz ove zemlje, a nemaju Zelenu tačku. U ovoj godini počinje organizovano upravljanje ambalažnim otpadom, a 2014. na stotine hiljada tona ambalaže će morati da se reciklira.

Sekopak dobio pravo na korišćenje znaka Zelena tačkaOrganizacija Sekopak, koja se bavi preradom ambalažnog otpada, potpisala danas ugovor o sticanju prava na korišćenje znaka Zelena tačka i postala članica organizacije Projurop.

Srbija je 33. članica te organizacije. Projurop je panevropska organizacija koja okuplja 150.000 kompanija kroz evropske sisteme za reciklažu, a Zelena tačka je njihov simbol. Taj simbol označava da je za ambalažu koja nosi tu oznaku plaćena nadoknada za njeno sakupljanje nakon upotrebe.

Ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić čestitao je Sekopaku i istakao da će proizvodi iz Srbije koji budu nosili tu oznaku biti izjednačeni na žestokom i konkurentnom tržištu Evropske unije.

"Teško je zamisliti proizvode koji mogu da se izvoze iz ove zemlje, a nemaju Zelenu tačku", rekao je Dulić.

Dulić je na rekao da u ovoj godini počinje organizovano upravljanje ambalažnim otpadom, a da će 2014. na stotine hiljada tona ambalaže morati da se reciklira. "To je godina kada ćemo imati novu industriju reciklaže i na hiljade zaposlenih u njoj, na hiljade novih radnih mesta", kazao je on.

Dulić je dodao da organizacija Sekopak, iako ima licencu da u ime države upravlja ambalažom, ipak nailazi na nerazumevanje pojedinih komunalnih preduzeća, koja je doživljavaju kao komercijalnu kuću koja hoće da trguje sekundarnim sirovinama.

Sekopak nudi usluge privredi i državi, lokalnim samoupravama i komunalnim službama i ove godine je potpisao ugovore o uvođenju sistema za upravljanje ambalažnim otpadom s Leskovcem, Nišom, Suboticom, Čačkom, Somborom i drugim gradovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik