Slovenska autoindustrija: Bez državne pomoći nećemo preživjeti

Bez autora
May 20 2020

Zbog koronavirusne pandemije slovenska automobilska industrija našla se u najgoroj krizi do sada, upozorava Slovenski automobilski klaster.

Oni pozivaju vladu da prošire mjere iz postojeća dva anti-kruna paketa ili uvede jednake nove. Ako to ne učinite, moglo bi doći do velikih otpuštanja ili čak bankrota, upozoravaju.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Gospodarskoj komori Slovenije rekao Radovan Bolko, predsjednik Uprave Kolektor Grupe, slovenska automobilska industrija pretrpjela je 60-postotni pad proizvodnje u travnju i 50-postotni pad u svibnju. Ne očekuju oporavak u lipnju, a još je rano za prognozu za srpanj.

"Činjenica je da je drugi kvartal ove godine katastrofalan, a u drugoj polovici godine borit ćemo se za opstanak", rekao je.

Prema njegovim riječima, trenutna kriza zbog nove pandemije koronavirusa znatno je gora od svjetske financijske krize prije desetak godina, pa je prikladnije djelovanje još važnije.

Pozivaju vladu da produži postojeće mjere uvedene odobravanjem dva anti-kruna pravnih paketa. Oni posebno ističu subvenciju čekanja na posao, bez koje se očekuju masovna otpuštanja u tom sektoru.

Kako je istaknuo direktor Hidria Holdinga Iztok Seljak, do 25 posto radnih mjesta je u riziku, što bi u najgorem slučaju značilo 10.000 dodatnih nezaposlenih za slovensko tržište rada. To bi dovelo i do velikog pada priljeva od doprinosa na plaće, koji bi, prema Seljakovim riječima, bio veći od obujma državnih potpora.

"Iako se ulaganje države čini velikim, stoga bi se brzo isplatilo", naglasio je.

Predsjednik uprave Domel Holdinga Matjaž Čemažar također je ukazao na neizvjesnost koja je, prema njegovim riječima, kritičnija od smanjenog obujma posla i narudžbi.

"Ako bismo do razdoblja prije krize mogli računati na dvomjesečni ili četveromjesečni fiksni poslovni plan, sada je jedina konstanta promjena. U ponedjeljak niste sigurni hoće li isporuka u petak doista biti realizirana", ilustrirao je.

Prema njegovim riječima, vladine mjere stoga moraju omogućiti poslodavcima da tim radnika prilagode stvarnom stanju narudžbi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik