U BiH otvoren konkurs za graditeljsku nagradu CEMEX

Bez autora
Apr 14 2010

U Bosni i Hercegovini je u ovoj godini otvoren treći konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX, prestižnog priznanja za građevinska i arhitektonska dostignuća. Na konkurs su pozvani predstavnici projekata koji su završeni u 2008. i 2009. godini, a pri čijoj izradi je korišteno najmanje 50 posto CEMEX-ovog cementa. Odbor nagrade CEMEX poziva na konkurs po tri projekta u svakoj kategoriji: javne i poslovne građevine, infrastrukturne građevine te stambene građevine. Ovogodišnji Odbor Graditeljske nagrade CEMEX u BiH čine stručnjaci iz područja arhitekture i graditeljstva: Krešimir Šaravanja, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske u Mostaru, Muhamed Zlatar, dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu, i Milenko Stanković, dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci.

U BiH otvoren konkurs za graditeljsku nagradu CEMEXU Bosni i Hercegovini je u ovoj godini otvoren treći konkurs za dodjelu Graditeljske nagrade CEMEX, prestižnog priznanja za građevinska i arhitektonska dostignuća.

Na konkurs su pozvani predstavnici projekata koji su završeni u 2008. i 2009. godini, a pri čijoj izradi je korišteno najmanje 50 posto CEMEX-ovog cementa.

Odbor nagrade CEMEX poziva na konkurs po tri projekta u svakoj kategoriji: javne i poslovne građevine, infrastrukturne građevine te stambene građevine.

Ovogodišnji Odbor Graditeljske nagrade CEMEX u BiH čine stručnjaci iz područja arhitekture i graditeljstva: Krešimir Šaravanja, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske u Mostaru, Muhamed Zlatar, dekan Građevinskog fakulteta u Sarajevu, i Milenko Stanković, dekan Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Iz Cemexa saopćavaju da predstavnici nominovanih projekata po pozivu dostavljaju konkursnu dokumentaciju, koja Odboru nagrade predstavlja osnov za donošenje konačne odluke o izboru pobjednika.

Pobjednički projekti javnosti će biti predstavljeni u maju, a u novembru predstavljat će i Bosnu i Hercegovinu u Meksiku na globalnoj CEMEX-ovoj Graditeljskoj nagradi (CEMEX Building Award).

Bosna i Hercegovina je već dvije godine svojim projektima uspješno konkurirala na međunarodnoj sceni, i to 2007. projektima Poslovna zgrada Hypo Group Alpe Adria, Park Petra Kočića te Ljetnikovac Radobolja, dok su 2008.konkurirali Poslovno – stambeni centar Širbegović Marijin-Dvor, Upravna zgrada JP Elektroprivreda HZ-HB te Urbana rekonstrukcija i obnova centra Banja Luke.

Graditeljska nagrada CEMEX je uspostavljena prije 19 godina radi prepoznavanja najkvalitetnijih radova na području graditeljstva sjevernog Meksika, matične zemlje tvrtke CEMEX, koja je od 2005. vlasnik CEMEX Hrvatske (bivšeg Dalmacijacementa).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik