U maju pad industrijske proizvodnje u odnosu na april

Bez autora
Jul 10 2020

Industrijska proizvodnja u Srbiji, posle aprilskog pada od čak 16,7 odsto, u maju je, kada se poredi sa istim mesecom lane, završila u "minusu" od 9,3 odsto. Kada se u obzir uzmu rezultati od početka godine, proizvodnja je manja za 2,6 odsto nego lane.

Rezultat je opredelila prerađivačka industrija. Ona je u aprilu bila za čak petinu lošija od prethodne godine, a dok je u maju pad zaustavljen na 9,3 odsto. Proizvodnja elektroprivrede je u maju međugodišnje pala za 1,5 odsto, ali je od početka godine lošija - 5,8 odsto. Rudarstvo je u maju imalo pad proizvodnje od 3,9 odsto, ali je od početka godine dosad zapravo zabeležilo porast od 4,6 odsto.

- U maju je došlo do delimičnog oporavka privredne aktivnosti - objašnjava Ivan Nikolić, urednik "Makroekonomskih analiza i trendova". - Tačnije, otpočeo je proces tog oporavka, pa je u tom mesecu smanjen međugodišnji pad industrijske proizvodnje i, u manjoj meri, spoljnotrgovinske razmene. Rekordni padovi iz aprila zamenjeni su uočljivim, ali manjim porastima. Međugodišnji pad potrošnje iz aprila u maju je zamenjen nevelikim porastom.

Pandemija kovida 19 je smanjila saobraćaj, pa i tražnju za naftnim derivatima. Ova proizvodnja je tako na silaznoj putanji, iako je rad proizvodnih kapaciteta normalizovan. Međugodišnji porast proizvodnje u aprilu zabeležen je u četiri oblasti prerađivačke industrije - u industriji duvana, papira, farmaceutskoj i hemijskoj industriji. U maju je industrija papira imala pad, dok su ostale tri zadržale međugodišnji porast.

U maju su porast imali proizvodnja odevnih predmeta, proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda, proizvodnja ostalih saobraćajnih sredstava, ostale prerađivačke delatnosti, te popravka i montaža mašina i opreme.

- Prehrambena industrija je sada oblast sa najvećim izvozom, u maju je obuhvatila 11,7 odsto ukupne vrednosti izvoza - kaže Ivan Nikolić. - Virus korona nije redukovao tražnju za hranom, kao što je bio slučaj sa mnogim proizvodima. Zbog toga ohrabruje podatak da je, posle međugodišnjeg pada u aprilu za 11 odsto, u maju proizvodnja prehrambene industrije dostigla obim proizvodnje iz istog prošlogodišnjeg meseca.


U junu bolje

Autori MAT, na osnovu anketa privrede, prognoziraju da će u junu industrijska proizvodnja porasti za 4,3 odsto u odnosu na maj.

- U junu je uočljiv porast broja preduzeća koja očekuju rad povećanim kapacitetom, njih 20 odsto, što jasno pokazuje da se može očekivati oporavak industrijske proizvodnje - navodi MAT.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik