Upitna sudbina stotinjak radnika CIMOS-a u BiH

Bez autora
Jun 28 2020

Štrajk upozorenja radnika gradačačke fabrike CIMOS TMD Automobilska industrija, pokrenut početkom sedmice zbog najavljenog otpuštanja radnika, odgođen je zbog najave dolaska dijela uprave CIMOS-a iz slovenačkog Kopra u Gradačac.

Uslovi

Stupili smo u kontakt s nekoliko radnika, ali, kako su nam kazali, obećali su vlasniku da neće davati izjave dok sastanak ne završi i dok se ne postigne dogovor.

A dogovor bi, prema jednom od naših izvora, radnicima trebao donijeti bolje uslove, ali ne i povlačenje odluke o otpuštanju radnika.

- Oni sad nude nešto novo. Otpuštanja će i dalje biti, ali ne u onolikom obimu kako je to prvobitno planirano, a postoji mogućnost i da otpušteni radnici dobiju bolje otpremnine, kazao nam je sagovornik, koji je želio ostati anoniman.

Podsjećamo, u ponedjeljak je počeo svakodnevni petnaestominutni štrajk upozorenja zbog najave CIMOS-a da će zbog ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom morati otpustiti 61 radnika iz pogona u Gradačcu i 47 iz novotravničkog postrojenja. CIMOS TMD Gradačac od početka pandemije radi u smanjenom kapacitetu, s velikim brojem radnika na čekanju i uz 65 posto smanjena primanja.

Predstavnici Sindikata su prvih dana štrajka kazali kako se ne slažu sa odlukom da se otpusti ovoliki broj radnika, pogotovo zbog činjenice što su među njima i radnici koji u CIMOS-u rade više od 30 godina.

- Sindikat shvata teško stanje u CIMOS-u, ali isto tako shvata i teško stanje radnika. Sindikat smatra da ima boljih rješenja za radnike od otkaza i zbog toga neće prihvatiti ponuđeni Program zbrinjavanja viška radnika. Moramo sagledati sve mogućnosti izlaska iz ove krize te napraviti puno kvalitetniji plan zbrinjavanja radnika, kazao je tada predsjednik Sindikata CIMOS TMD Gradačac Miralem Topalović.

Smanjena prodaja

Iz uprave CIMOS-a su poručili kako je stanje u automobilskoj industriji u cijelom svijetu jako komplikovano te da je došlo do prestanka kupovine dijelova koje proizvodi gradačački CIMOS.

- Posljedično, CIMOS TMD Automobilska industrija Gradačac već je pretrpio drastičan pad obima poslovanja u aprilu i maju, a na osnovu prognoza prodaje vozila konačnim kupcima do kraja godine proizlazi i značajno smanjen obim prodaje do kraja 2020.

Kao rezultat navedenog, Cimos TMD Automobilska industrija Gradačac je primoran da odmah prilagodi poslovanje i smanji ukupan broj uposlenih, saopšteno je iz uprave CIMOS-a u Kopru.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik