Željezara ne traži zajmove od 80 miliona eura

Bez autora
Apr 13 2010

Uprava Željezare demantovala je navode da ta kompanija traži nove zajmove od 80 miliona eura. Iz uprave su objasnili da je Vlada garant nikšićkoj Željezari samo za kredit u iznosu od 26,3 miliona eura od Credit Suisse banke, dok je većinski vlasnik kompanija Montenegro speciality steels obavezan da obezbijedi zajam od deset miliona eura. Iz Željezare objašnjavaju da su im 36,3 miliona eura potrebno zbog restrukturiranja, kojim bi se obezbijedio njen dugoročni opstanak. Veći dio novca biće utrošen za program kapitalnih investicija u modernizaciji fabrike, a u okviru investicionionog programa prvo će se instalirati nova peć i sistemi za otprašivanje i obradu vode. Nakon toga instaliraće se nova kazanska peć, vakum za degasiranje za Čeličanu i novi konti liv.

Željezara ne traži zajmove od 80 miliona euraUprava Željezare demantovala je navode da ta kompanija traži nove zajmove od 80 miliona eura.

Iz uprave su objasnili da je Vlada garant nikšićkoj Željezari samo za kredit u iznosu od 26,3 miliona eura od Credit Suisse banke, dok je većinski vlasnik kompanija Montenegro speciality steels obavezan da obezbijedi zajam od deset miliona eura.

Iz Željezare objašnjavaju da su im 36,3 miliona eura potrebno zbog restrukturiranja, kojim bi se obezbijedio njen dugoročni opstanak.

„Veći dio novca biće utrošen za program kapitalnih investicija u modernizaciji fabrike, a u okviru investicionionog programa prvo će se instalirati nova peć i sistemi za otprašivanje i obradu vode. Nakon toga instaliraće se nova kazanska peć, vakum za degasiranje za Čeličanu i novi konti liv", preciziraju iz uprave.

Iz Željezare su potvrdili da će dio tog kredita, za koji je garant Vlada, biti iskorišćen za isplatu otpremnina za 101 radnika nikšićke Livnice.

Uprava podsjeća da vlasnik Livnice nije Željezara, niti njen vlasnik kompanija MNSS, kako tvrde radnici tog pogona. Oni upozoravaju da će se obratiti policiji, sudovima i nadležnim organima kako bi zaštitili poslovanje, ukoliko radnici Livnice dovedu do prekida najavljenih investicionih aktivnosti u Željezari.

Radnici Livnice počeli su protest u fabrici,koja se nalazi u krugu Željezare i najavili da će radikalizovati proteste, ukoliko im Željezara ubrzo ne isplati tražene otpremnine, koje iznose u prosjeku po 13 hiljada eura.

Uprava Željezare navodi da će prvo otplatiti kredit od 26,3 miliona eura, za koji je garant Vlada, dok će odložiti vraćanje ranije uzetih zajmova. „Radi se o kreditu obezbijeđenom tokom prethodne dvije godine u iznosu od 44,6 miliona eurakoji je dogovoren sa bankom Recupero Credito Acciacio, kako je i navedeno u Željezarinom oglasu o sazivanju Skupštine akcionara, koja će se održati 11. maja ove godine", zaključuje uprava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik