Ziđin nastavlja investicije, korona nije uticala na proizvodnju

Bez autora
Jun 01 2020

Kompanija "Srbija Ziđin Koper" uspela je da održi redovnu proizodnju i rad u vreme epidemije koronavirusa, izjavio je u intervjuu Fonetu zamenik generalnog direktora Kompanije Sajmon Ling i objasnio da su preduzete "efikasne mere i uložen znatan iznos novca, kako bi se sprečilo da vanredno stanje utiče na proizvodnju".

Upitan da li je tokom vanrednog stanja bilo otpuštanja i da li su zaposlenima smanjivane plate, Ling je najpre podsetio da je lokalnom stanovništvu, od kada je Ziđin preuzeo RTB Bor, "ponuđeno više od 800 radnih mesta".

Prema njegovim rečima, na kraju 2019. godine ukupan broj zaposlenih bio 5.293, što je u odnosu na kraj 2018. godine povećanje od 6,65 odsto.

Kako je istakao, prosečna neto plata radnika povećana je 21,48 odsto u odnosu na prosek iz 2018. Krajem aprila 2020. godine, ukupan broj zaposlenih dodatno je porastao 4,16 odsto na 5.513, dok je prosečna zarada, u odnosu na prošlu godinu, povećana 13,4 odsto.

"Srbija Ziđin Koper smatra da su radnici njeno blago i uspela je da zapošljavanje održi čak i tokom vanrednog stanja u zemlji. Niko nije otpušten, a plata je isplaćivana redovno", naglasio je Ling.

"Primenjene sve zaštitne mere"

Na pitanje koje mere su preduzete da bi se u kompaniji smanjio rizik od širenja bolesti, on je odgovorio da su zaposleni dobili zaštitne maske, dezinfekciona sredstva i vlažne maramice.

Još krajem januara, rekao je Ling, postupno su počele da se uvode, a potom i predstavljaju svim radnicima i članovima njihovih porodica, brojne zaštitne mere.

Strogi zaštitni standardi i alati za upravljanje, kako je objasnio, uspostavljeni su da bi se sprečilo širenje kovid-19.

Kako je najavio, oni će se primenjivati sve dok epidemija "ne bude potpuno poražena, imajući u vidu činjenicu da su sigurnost i zdravlje zaposlenih glavni prioritet Kompanije".

Upitan da li je pandemija kovid-19 uticala na poslovne rezultate kompanije, Ling je konstatovao da njen uticaj na proizvodnju i prodaju do sada nije primećen.

Na pitanje da li će se Srbija Ziđin Koper pridržavati planova ulaganja u ovoj i narednoj godini, on je uzvratio da je, od preuzimanja RTB Bor decembra 2018. godine, investirano oko 600 miliona dolara.

Od toga je znatan deo uložen u "povećanje proizvodnje i poboljšanje sigurnosti i zdravlja na radu i životne sredine", istakao je Ling.

U poređenju sa 2018. godinom, kako je precizirao, proizvodnja bakra povećana je 23,33 odsto, zlata 8,01 odsto, a srebra 77,78 odsto, dok je neto dobit povećana 317,14 odsto.

Nadalje, naglasio je Ling, u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, proizvodnja bakra je u prvom kvartalu ove godine povećana 1,74 odsto, zlata 18,49 odsto, a srebra 32,16 odsto.

U isto vreme, neto dobit povećana je 278,21 odsto, dodao je on i naglasio da je u 2019. broj povreda na radu smanjen za 55 odsto u odnosu na 2018. godinu, da bi u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na prvi kvartal prošle, dodatno smanjen 67,5 odsto.

Kako je rekao, "relevantni poslovi vezani za tehničku obnovu i proširenje svih rudarskih i ekoloških projekata su u toku i sprovode se u skladu sa planom".

U maju je ponovo otvoren rudnik "Novo Cerovo", istakao je Ling, koji predviđa da će on "sasvim sigurno doprineti većoj godišnjoj proizvodnji Kompanije u ovoj i narednim godinama.

Očekuje se, kako je procenio, i da će proizvodnja u rudniku Majdanpek u 2021. godini biti povećana za oko 45 odsto.

"Sa čvrstom verom da će kovid-19 epidemija biti poražena, Kompanija nema nameru da smanjuje ukupnu planiranu investiciju, osim ako se, kao viša sila, ne pojavi neka neočekivana situacija", poručio je Ling.

Na pitanje o pomoći lokalnoj zajednici i Srbiji u suzbijanju pandemije, on je podsetio da je Kompanija, donacijom vrednom 571 hiljadu dolara, pomogla Republici da izgradi i opremi "Huo-yan" laboratoriju u Nišu i tako udvostruči kapacitete testiranja na kovid-19.

Prema njegovim rečima, više od 120.000 maski, više od hiljadu zaštitnih uniformi i naočara poklonjeno je opštinama Bor i Majdanpek.

On je najavio da će i donacija zaštitnog materijala vrednog 100 hiljada dolara blagovremeno biti dostavljena Vojvodini.

O ceni bakra i zlata

Upitan o razvoju svetskog tržišta bakra i plemenitih metala, Ling je ukazao da se 2018. godine iz više razloga dogodio osetan pad cene bakra, ali da je Kompanija "sigurna u srednjoročnu i dugoročnu cenu bakra".

Ling smatra da je nedavno povećanje cene zlata pomoglo u uspostavljanju pozitivne procene budućnosti ovog plemenitog metala.

On, pri tome, podseća da je Ziđin Majning Grupa najveći proizvođač zlata, najveći proizvođač cinka i drugi najveći proizvođač bakra u Kini, koji posluje u 12 zemalja sveta.

Ugledni poslovni magazin "Forbs" objavio je 13. maja listu "Top 2000 javnih kompanija na svetu u 2020. godini", na kojoj je Ziđin Majning Grupa zauzela 778. mesto, što je za 111 mesta viša pozicija nego prošle godine, istakao je Ling.

Na listi je 30 svetskih proizvođača obojenih metala, uključujući i devet globalnih "zlatnih" kompanija. Ziđin je zauzeo deveto mesto među kompanijama koje se bave proizvodnjom obojenih metala i treće među svetskim proizvođačima zlata, zaključio je Ling.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik