Bitkoin emisije mogu da podignu globalnu temperaturu za 2 stepena do 2033.

Bez autora
Jan 21 2021

Bitkoin bi mogao sam da proizvede dovoljno štetnih materija da podigne globalni nivo temperature za 2 stepena Celzijusa do 2033. godine, ukoliko bude primenjen sličnom brzinom kojom su druge tehnologije prihvatane, rezultat je novog istraživanja magazina Nature Climate Change.

"Bitkoin je kriptovaluta koja ima ogromne hardverske zahteve, što se očigledno prevodi u veliku električnu potrošnju", izjavila je jedna od autorki istraživanja, a prenosi portal Startit.

Kupovina bitkoina stvara transakcije koje se beleže i procesuiraju od stranje pojedinaca koji se nazivaju "rudari". Oni grupišu svaku Bitkoin transakciju, koja je napravljena u određenom periodu, u blok. Blokovi se dodaju u lanac, koji je praktično "javna knjiga". Proces verifikacije rudara, koji dešifruju računski zahtevan "dokaz rada" kako bi dobili Bitkoine, zahteva velike količine struje.

Ti zahtevi su pokrenuli mnogo poteškoća, kao i onlajn diskusija, oko toga gde treba postaviti postrojenja potrebna za rudarenje. Ono o čemu se ne priča dovoljno je uticaj na životnu sredinu koji ima proizvodnja tolike električne energije.

Tim istraživača je analizirao informacije kao što je energetska efikasnost računara koji se koriste za rudarenje Bitkoina, geografsku lokaciju rudara, i emisije CO2 gasa u tim zemljama. Na osnovu ovih podataka istraživači su procenili da je upotreba Bitkoina u 2017. godini proizvela 69 miliona tona pomenutog gasa.

Autori izveštaja su takođe izučavali kako su druge tehnologije bile prihvatane od strane društva, i stvorili su projekcije kako bi procenili kolike će emisije imati Bitkoin ukoliko bude rastao istom brzinom.

Zaključak je da, čak iako se to desi najsporije, ukupne štetne materije su dovoljne da zagreju planetu za više od 2 stepena Celzijusa za samo 22 godine. Ukoliko bude prihvaćen prosečnom brzinom ostalih tehnologija, do tog nivoa ćemo doći za 16 godina.

"Trenutno, štetne emisije od saobraćaja, stanovanja i hrane se smatraju za najveće krivce za klimatske promene koje se trenutno dešavaju. Ovo istraživanje pokazuje da bi trebalo da dodamo Bitkoin na tu listu", izjavila je koautorka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik