Estonci prave digitalni imunitetski pasoš

Bez autora
May 21 2020

Estonija je počela testiranje jednog od prvih digitalnih imunitetskih pasoša u svetu, kako bi osigurala bezbedan povratak zaposlenih na radna mesta posle epidemije korona virusa.

Digitalni imunitetski pasoš prikuplja podatke testova i omogućava ljudima da pokažu svoj imunitetski status trećoj osobi, na primer poslodavcu, preko privremenog QR koda posle digitalne verifikacije, piše RTV.

"Digitalni imunitetski pasoš ima za cilj da umanji strahove i stimuliše društva širom sveta da nastave sa svojim životima usred pandemije", rekao je Tavet Hinrikus, osnivač Transfervajsa, poznate svetske tehnološke startap kompanije koja je učestvovala u projektu, prenosi Rojters.

Među prvim kompanijama koje su se priključile projektu su hoteli koji nastoje da pronađu svako rešenje da bi se zaposleni vratili na posao i gosti došli u hotel.

U Estoniji su od korona virusa umrle 64 osobe, dok je zaraženih 1.791. Ovog meseca država je počela da ukida restriktivne mere, a prošle nedelje je otvorila granice sa Litvanijom i Letonijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik