Kompanija SGI Tehnology seli proizvodnju iz Sarajeva u Hrvatsku

Bez autora
May 14 2020

Veliki dio BiH poduzetnika ogorčen je odnosom vlasti prema njima u vrijeme pandemije koronavirusa. Izvoznici čiji su se proizvodi i u izvanrednim okolnostima našli na tržištima cijelog svijeta zbog maćehinskog odnosa države odlučili su zatvoriti tvrtku u Bosni i Hercegovini i proizvodnju preseliti u Hrvatsku, javlja N1.

Kompanija SGI Tehnology iz Sarajeva, sa 18 zaposlenih, koja je od početka pandemije izvezla robu vrijednu više od milijun eura, jedna je od njih.

“Preselit ćemo u Hrvatsku, gdje smo već prisutni, jer smo suvlasnici jedne tvrtke”, kaže Kerim Zubčević, vlasnik izvozne kompanije koja se bavi obradom i reciklažom otpada.

Poslovanje SGI Tehnology otežava, kako navodi Zubčević, neprimjeren odnos banaka, ali i Uprave za indirektno oporezivanje, koja nije obavila povrat PDV-a za milijunski izvoz u zemlje Bliskog istoka, sjeverne Afrike, Veliku Britaniju, Brazil i Pakistan. U Upravi za indirektno oporezivanje kažu, međutim, da još nije istekao zakonski rok za povrat PDV-a od šest mjeseci od trenutka podnošenja izmijenjene PDV prijave.

Brojne kompanije u Federaciji BiH već su zatvorene. Od 16.ožujka. četiri tvrtke sa 30 poslovnica odjavile su djelatnost u Poreznoj upravi, a isto je uradilo i 142 samostalna poduzetnika.

“Neki od znanstvenih instituta procjenjuju pad BDP između četiri i pet posto. Na žalost, kako vrijeme prolazi, vidimo da su procjene manje optimistične”, rekao je Zoran Zeljko, direktor Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik