Tele2 Hrvatska do ožujka po planu, a poslije pod utjecajem koronavirusa

Bez autora
May 11 2020

Tele2 Hrvatska do ožujka je ostvario planirane rezultate, no poslije se i na njega odrazio utjecaj pandemije covid-a 19, ističu za Hinu iz te tvrtke dodajući da više nemaju obvezu objave kvartalnih rezultata.

Tele2 Hrvatska treći je po veličini telekom u Hrvatskoj. Ranije ove godine izišao je iz sastava švedskog Tele2 i postao dio United Grupe, čiji je vlasnik vodeća međunarodna investicijska grupa BC Partners, te za razliku od kompanija izlistanih na burzi nema obvezu niti praksu javne objave poslovnih rezultata na kvartalnoj bazi.

Ta praksa vrijedi za sve kompanije iz sastavnica United Grupe, pa tako i za Tele2, koji će, kako dodaju, i dalje izvještavati o poslovnim rezultatima prema propisanim obavezama državnih i regulatornih institucija, u skladu s hrvatskim zakonima.

No, ipak ne otkrivaju kakvi su im bili prihodi, dobit, broj korisnika i druge poslovne stavke za prvo tromjesečje te dodaju da pozdravljaju sve mjere i aktivnosti za pomoć gospodarstvenicima zbog pandemije, posebno u očuvanju radnih mjesta.

"Prije ove krize Tele2 je imao rast zapošljavanja, a unatoč teškoćama koje je donio 'lockdown' nismo smanjivali broj zaposlenika već smo one koji nisu mogli raditi na svojim uobičajenim mjestima zbog zatvorenih prodajnih kanala privremeno preusmjerili na druge pozicije, jer nam je prioritet zadržavanje radnih mjesta i kontinuiteta poslovanja uz očuvanje zdravlja djelatnika", kažu iz te tvrtke.

Vjeruju da će odluke nadležnih tijela i dalje biti usmjerene normalizaciji poslovanja.

"Razmjeri negativnog utjecaja na poslovne rezultate tek će se vidjeti, ali u razdoblju pred nama vidimo i nove izazove za domaće i globalno gospodarstvo, pa tako i za Tele2, no nastavit ćemo s naporima u održavanju stabilnosti našeg poslovanja i zadržavanju radnih mjesta, uz očekivanje poticajnog okruženja za nužne investicije u digitalizaciju i nove tehnologije koje su okosnica ubrzanog pokretanja gospodarskih aktivnosti i napretka", kažu u Tele2.

Na pitanje o podatkovnom pometu te kapacitetima i opterećnosti mreže, kažu da se sada vraća s visoke razine na prosječne vrijednosti podatkovnog prometa, ističući i da je kapacitet mreže zadnjih tjedana bio dovoljan za postojeće potrebe korisnika.

"Analize su pokazale povećanje dnevnog podatkovnog prometa u proteklim tjednima, dok je promet za glasovne usluge bio tek nešto veći od uobičajenog za ljetne mjesece, iako je svoj vršni moment imao nakon potresa u Zagrebu i okolici, kada je značajno premašio promet kojeg bilježimo primjerice za Novu godinu.

Podsjećaju da su u modernizaciju Tele2 mreže u Hrvatskoj uložili više od 400 milijuna kuna od 2015., od čega je samo u 2019. uloženo 166 milijuna kuna. Veći dio tih investicija odnosio se na nadogradnju mreže na 4G i 4G+ standard te je danas čak 98 posto stanovništva u Hrvatskoj pokriveno 4G ili 4G+ signalom Tele2.

Najavljući da su spremni i za početak implementacije 5G tehnologije, te da će i u 2020. sigurno nastaviti s investicijama, ipak poručuju da neizvjesnost oko posljedica pandemije i gospodarskih prognoza utječe na njihove strategije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik