Austrijske tvrtke žale se na javne natječaje u Hrvatskoj

Bez autora
Feb 10 2011

Predstavnici nekih većih austrijskih kompanija izvijestili su me da neće sudjelovati na javnim natječajima u Hrvatskoj sve dok se ne uspostavi sustav javne nabave sukladan europskim standardima. Zato je važno taj novac učinkovito raspodjeljivati i trošiti u interesu građana. Predstavnici Delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva predstavili su u četvrtak projekt »Jačanje kapaciteta za sprječavanje nepravilnosti u postupcima javne nabave«. Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2008. radi jačanja pouzdanog i transparentnog sustava javne nabave u skladu s EU-ovim standardima. Partner u provedbi je Federalna agencija za javnu nabavu Republike Austrije. Prvi tajnik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Jean Marie Moreau kazao da je učinkovit sustav javne nabave bitan zbog unaprjeđenja upravljanja javnim financijama i poboljšanja pravne sigurnosti ulagača.

Austrijske tvrtke žale se na javne natječaje u HrvatskojPredstavnici nekih većih austrijskih kompanija izvijestili su me da neće sudjelovati na javnim natječajima u Hrvatskoj sve dok se ne uspostavi sustav javne nabave sukladan europskim standardima, kazao je u četvrtak Jan Kickert, austrijski veleposlanik u Hrvatskoj, na predstavljanju twinning light projekta »Jačanje kapaciteta za sprječavanja nepravilnosti u postupcima javne nabave«.

Dodao je da je riječ o malom projektu s obzirom na njegovu novčanu komponentu (230.000 eura), ali velikom po mogućem dosegu i utjecaju, jer Vladin sektor ima značajnu ulogu u ekonomiji i najveći je potrošač javnog novca. »Zato je važno taj novac učinkovito raspodjeljivati i trošiti u interesu građana«, rekao je Kickert.

Predstavnici Delegacije Europske unije u Hrvatskoj i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva predstavili su u četvrtak projekt »Jačanje kapaciteta za sprječavanje nepravilnosti u postupcima javne nabave«. Projekt se provodi u sklopu programa IPA 2008. radi jačanja pouzdanog i transparentnog sustava javne nabave u skladu s EU-ovim standardima. Partner u provedbi je Federalna agencija za javnu nabavu Republike Austrije. Prvi tajnik Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Jean Marie Moreau kazao da je učinkovit sustav javne nabave bitan zbog unaprjeđenja upravljanja javnim financijama i poboljšanja pravne sigurnosti ulagača.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Robert Markt podsjetio je da je Hrvatska privremeno zatvorila pregovaračko poglavlje 5. - Javna nabava te da planira dodatno unaprijediti sustav javne nabave. U te se aktivnosti, ističe, dobro uklapa taj twinning-projekt. Inače, u Hrvatskoj je provedeno ukupno 27 twinning-projekata u vrijednosti većoj od 25 milijuna eura. Markt je napomenuo da se zbog velikog broja dobivenih dopuna krenulo u izradu novog zakona o javnim nabavama, koji bi trebao olakšati život korisnicima zakona. Kako se čulo, javne nabave, osim Zakona o javnim nabavama, reguliraju još tri zakona: ,Zakon o javno-privatnom partnerstvu i Zakon o koncesijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik