Beograd javnim nabavkama uštedeo 300 miliona

Bez autora
Mar 29 2011

Obaranjem cene kroz konkurenciju u javnim nabavkama u Beogradu prošle godine postignute su velike uštede, samo na trolejbusima dva miliona evra. Preko javnih nabavki stižu najrazličitije stvari, od pištaljki za komunalne policajce, preko nameštaja za škole, rakete za protivgradnu zaštitu, do za sada vrednosno najveće javne nabavke ikada - 83 niskopodna trolejbusa. Zahvaljujući dobroj pripremi konkursne dokumentacije, ali i količini, od najviše 250.000 evra koliko je bilo procenjeno po trolejbusu, ugovorena je cena od 226.000 evra sa dodatnom opremom. To znači da je praktično po samo jednom trolejbusu ušteda od 24.000 evra, a s druge strane, nije zanemaren ni kvalitet poput toga da imaju alternativni pogon, rampe za osobe sa invaliditetom....

Beograd javnim nabavkama uštedeo 300 milionaObaranjem cene kroz konkurenciju u javnim nabavkama u Beogradu prošle godine postignute su velike uštede, samo na trolejbusima dva miliona evra.

Preko javnih nabavki stižu najrazličitije stvari, od pištaljki za komunalne policajce, preko nameštaja za škole, rakete za protivgradnu zaštitu, do za sada vrednosno najveće javne nabavke ikada - 83 niskopodna trolejbusa, piše Blic.

Zahvaljujući dobroj pripremi konkursne dokumentacije, ali i količini, od najviše 250.000 evra koliko je bilo procenjeno po trolejbusu, ugovorena je cena od 226.000 evra sa dodatnom opremom. To znači da je praktično po samo jednom trolejbusu ušteda od 24.000 evra, a s druge strane, nije zanemaren ni kvalitet poput toga da imaju alternativni pogon, rampe za osobe sa invaliditetom....

"Među najznačajnijim nabavkama u prošloj godini svakako su i udžbenici za peti razred, koje su đaci dobili od grada. Pregovaralo se sa izdavačima i sklopljeni su ugovori na ukupan iznos od 57,08 miliona dinara, a procenjena vrednost, odnosno vrednost u knjižarama, bila je oko 74 miliona", kaže Branko Janković, direktor Agencije za javne nabavke.

Prema njegovim rečima, uštede se postižu objedinjavanjem više nabavki velike i male vrednosti koje imaju isti predmet, čime se omogućava i veća transparentnost ali i razvija konkurencija.

Najveće uštede na javnim nabavkama u nekim slučajevima išle su i do 50 odsto, i to je bio slučaj sa mrkim ugljem u 2009. godini kada je za 1.500 tona plaćeno 10 miliona dinara, a ne 20 kako je prvobitno bilo procenjeno. Međutim, Janković objašnjava da nije bitan isključivo procenat uštede, već kvalitet.

Prošle godine ušteđeno je na jednoj neobičnoj nabavci - platanima. Procenjena vrednost drveća koje je moralo da bude uvezeno bila je 66 miliona dinara zajedno sa prevozom, a ugovorena je za 36 miliona, piše Blic.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik