Beograd: Kredit EBRD-a za kupovinu autobusa

Bez autora
Dec 30 2012

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su informaciju o dosadašnjim aktivnostima radi zaključenja “Ugovora o podršci grada”, koji predstavlja prethodni ugovor za realizaciju zajma sa EBRD, namenjenog GSP “Beograd”. Gradska skupština u martu je donela zaključak o neophodnosti obnavljanja voznog parka glavnog gradskog prevoznika sa 400 novih autobusa. Na prethodnoj sednici zatraženo je i mišljenje Ministarstva finansija i privrede, a u međuvremenu ugovor je donekle i izmenjen, pa je između ostalog nedvosmisleno precizirano da on ne predstavlja garanciju grada Beograda i da isključuje bilo kakvo plaćanje. Iz ugovora je izbačeno i vezivanje subvencija sa servisiranjem kredita. Nabavka novih voznih jedinica je neophodna, imajući na umu stanje autobusa, koji su u proseku stari deceniju. Autobuski podsistem GSP “Beograd” dugo godina nije obnavljan, kazao je Bovan i podsetio da danas on broji 444 zglobna i 372 solo autobusa. To je standard jer u čitavom voznom parku oko 60 odsto čine zglobna vozila, a ostatak su solo.

Usvojena informacija o “Ugovoru o podršci grada Beograda” sa EBRD za GSP “Beograd”Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su informaciju o dosadašnjim aktivnostima radi zaključenja “Ugovora o podršci grada”, koji predstavlja prethodni ugovor za realizaciju zajma sa EBRD, namenjenog GSP “Beograd”.

Bojan Bovan, gradski sekretar za saobraćaj, podsetio je da je gradska skupština u martu donela zaključak o neophodnosti obnavljanja voznog parka glavnog gradskog prevoznika sa 400 novih autobusa. Na prethodnoj sednici zatraženo je i mišljenje Ministarstva finansija i privrede, a u međuvremenu ugovor je donekle i izmenjen, pa je između ostalog nedvosmisleno precizirano da on ne predstavlja garanciju grada Beograda i da isključuje bilo kakvo plaćanje. Iz ugovora je izbačeno i vezivanje subvencija sa servisiranjem kredita.

Nabavka novih voznih jedinica je neophodna, imajući na umu stanje autobusa, koji su u proseku stari deceniju. Autobuski podsistem GSP “Beograd” dugo godina nije obnavljan, kazao je Bovan i podsetio da danas on broji 444 zglobna i 372 solo autobusa. To je standard jer u čitavom voznom parku oko 60 odsto čine zglobna vozila, a ostatak su solo.

Govoreći kao odbornik Aleksandar Antić rekao je da se niko ne spori oko toga da li su Beogradu potrebni novi autobusi, ali da je do njih teško doći.

Prema njegovim rečima, živimo u vremenu krize i teško je obezbediti autobuse zaduživanjem GSP jer je ovo preduzeće opterećeno dugom od 40 miliona evra, a predviđeni gubitak za sledeću godinu je još dvadesetak miliona evra. GSP će se teško izboriti s tim teretom i neće moći kredit da vraća, već će to morati da učini grad. Trebalo je da budemo racionalniji u donošenju odluka jer da živimo u prebogatom gradu, mogli bismo čitav vozni park da zamenimo. Ali pošto živimo u Srbiji, moramo da se ponašamo maksimalno domaćinski i da kupujemo samo onoliko koliko možemo, odnosno ono što moramo. Opcija u kojoj u jednom tenderskom postupku nabavljamo 180 zglobnih autobusa je preambiciozna i nije prilagođena vremenu u kojem živimo, rekao je Antić, navodeći da razlozi za protivljenje odluci nisu političke prirode.

On je dodao da je u pripremi tenderske dokumentacije i čitavom postupku sa EBRD trebalo da imamo malo čvršći stav jer su pravila igre bila takva da domaća privreda nije mogla da učestvuje. Građanima će svakako biti najvažnije da se voze novim autobusima, ali svi zajedno moramo da budemo odgovorni, da vodimo računa o celini i da nađemo način kako da se ovaj kredit vraća, zaključio je Antić. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik