BiH: Za dionicu autoputa 70 miliona eura

Bez autora
May 04 2011

Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ i dalje je privržena projektu autoputa Banjaluka – Doboj i obezbijedila je 70 miliona eura za izgradnju prve dionice od Prnjavora do Doboja. EBRD podržava i finansiranje privatnog partnera koji bi uzeo na koncesiju dionicu od Banjaluke do Prnjavora i dionicu od Doboja do Jakeša. Vrlo brzo mogu stići odluke o odobrenju sredstava i realizaciji kredita. Međunarodni tender za izbor privatnog partnera je skoro gotov i mogao bi da bude raspisan do kraja maja. Razgovarano je i o mogućnosti učešća EBRD-a u projektu sistema odbrane od poplava, kao i o mogućim projektima iz oblasti komunalne infrastrukture, posebno na području grada Banjaluka gdje bi se replicirao i primijenio projekat iz te oblasti kao onaj iz Bijeljine. Razgovaralo se i o ideji EBRD-a da bude formiran regionalni fond od 150 miliona eura koji bi služio za finansiranje infrastrukturnih komunalnih projekata u lokalnim zajednicama.

BiH: Za dionicu autoputa 70 miliona euraEvropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ i dalje je privržena projektu autoputa Banjaluka – Doboj i obezbijedila je 70 miliona eura za izgradnju prve dionice od Prnjavora do Doboja, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima ove finansijske institucije.

“EBRD podržava i finansiranje privatnog partnera koji bi uzeo na koncesiju dionicu od Banjaluke do Prnjavora i dionicu od Doboja do Jakeša. Vrlo brzo mogu stići odluke o odobrenju sredstava i realizaciji kredita”, rekao je Džombić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, međunarodni tender za izbor privatnog partnera je skoro gotov i mogao bi da bude raspisan do kraja maja.

Džombić je rekao da je na sastanku razgovarano i o mogućnosti učešća EBRD-a u projektu sistema odbrane od poplava, kao i o mogućim projektima iz oblasti komunalne infrastrukture, posebno na području grada Banjaluka gdje bi se replicirao i primijenio projekat iz te oblasti kao onaj iz Bijeljine.

On je naveo da se razgovaralo i o ideji EBRD-a da bude formiran regionalni fond od 150 miliona eura koji bi služio za finansiranje infrastrukturnih komunalnih projekata u lokalnim zajednicama.

Izvršni direktor EBRD-a za infrastrukturu Tomas Majer potvrdio je da je interni proces odobravanja sredstava za finansiranje dijela autoputa Banjaluka – Doboj u toku i da dobro napreduje.

On je izrazio zainteresovanost ove finansijske institucije da podrži Vladu RS u transparentnom i konkurentnom procesu izbora privatnog partnera za nastavak gradnje mreže autoputeva.

Majer je naveo da postoji dobra saradnja između RS i EBRD-a i da je ova banka posebno zainteresovana da proširi saradnju u oblasti komunalne infrastrukture, prije svega da se “replicira uspjeh iz Bijeljine”.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik