Britanci žele kupiti CO i HPB, ulagali bi u pruge i energetiku

Bez autora
Feb 26 2012

Vladina najava velikih infrastrukturnih projekata naišla je na plodno tlo i u diplomatskim krugovima pa će već potkraj ožujka britansko veleposlanstvo u Zagrebu organizirati investicijski forum na kojemu se očekuju mnogi investitori iz te zemlje spremni da financijski, ali i vlasnički sudjeluju u hrvatskim projektima. Ulagači iz londonskog Cityja pozorno dočekuju najavu privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Bilo je već neformalnih kontakata u tom smjeru, a britanske investitore nisu obeshrabrili ni napisi da se imena potencijalnih kupaca vodeće osiguravateljske kuće i HPB-a već znaju. Za Croatia osiguranje zainteresiran je Adris, a za HPB mirovinski fondovi i EBRD. Vlada računa da će od prodaje tih tvrtki dobiti otprilike dvije milijarde kuna. Premda je Hrvatska prodala gotovo sve svoje banke stancima, banke iz Velike Britanije dosad su se držale po strani i nisu ulagale u hrvatski bankarski i financijski sektor. Njihov je kapital uglavnom bio prisutan na burzi putem investicijskih fondova dok je tržište bilo u naletu.

Britanci žele kupiti CO i HPB, ulagali bi u pruge i energetikuVladina najava velikih infrastrukturnih projekata naišla je na plodno tlo i u diplomatskim krugovima pa će već potkraj ožujka britansko veleposlanstvo u Zagrebu organizirati investicijski forum na kojemu se očekuju mnogi investitori iz te zemlje spremni da financijski, ali i vlasnički sudjeluju u hrvatskim projektima.

Dolazi Lord Mayor

Nataša Kalauz, direktorica odjela za trgovinu i investicije u veleposlanstvu Velike Britanije, kaže da ulagači iz londonskog Cityja pozorno dočekuju najavu privatizacije Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke. Bilo je već neformalnih kontakata u tom smjeru, a britanske investitore nisu obeshrabrili ni napisi da se imena potencijalnih kupaca vodeće osiguravateljske kuće i HPB-a već znaju. Za Croatia osiguranje zainteresiran je Adris, a za HPB mirovinski fondovi i EBRD. Vlada računa da će od prodaje tih tvrtki dobiti otprilike dvije milijarde kuna. Premda je Hrvatska prodala gotovo sve svoje banke stancima, banke iz Velike Britanije dosad su se držale po strani i nisu ulagale u hrvatski bankarski i financijski sektor. Njihov je kapital uglavnom bio prisutan na burzi putem investicijskih fondova dok je tržište bilo u naletu. Londonski City namjerava vratiti staru slavu, a zanimljivo je da će u lipnju Zagreb posjetiti i Lord Mayor, gradonačelnik londonskog financijskog središta, u pratnji tamošnje biznis zajednice.

Takav se posjet uvijek doživljava kao preporuka financijašima Cityja da zemlja u koju dolazi Lord Mayor ima potencijala za ulaganja. Britanski investicijski fondovi prate zbivanja i na tržištu kapitala pa tako N. Kalauz ne isključuje ni moguće akvizicije ne samo u financijskom sektoru nego i u području turizma, graditeljstva. Kad bi se kojim slučajem ACI našao na prodaji, mnogi bi se tukli za njega!

Britanski fondovi, iza kojih stoji azijski kapital, dali su do znanja da bi se mogli natjecati i za gradnju nizinske pruge Zagreb – Rijeka, a mogli bi se pojaviti kao investitori i koncesionari. U veleposlanstvu ne raspolažu podacima koliko su ulagači iz Britanije spremni investirati u Hrvatsku u kraćem roku jer to ovisi i o projektima koji se ovdje nude. Ulagači očekuju točno definirane i prepoznatljive projekte, ali takvih dosad i nije bilo na stolu pa se i zbog loših iskustava klone nerazrađenih projekata.

Uložili 25 milijuna eura

Britanci dosad nisu značajnije ulagali u Hrvatsku pa je tako 17-godišnja bilanca britanskih stranih investicija u Hrvatsku skromna – iznosi samo 25 milijuna eura. Čak su i Hrvati uložili dvostruko više kapitala u tu zemlju. Hrvatska je jedina zemlja u regiji s kojom je Britanija lani imala pad u vanjskotrgovinskoj razmjeni od dvadesetak posto.

Uz tradicionalni britanski oprez kao razlog navodi se i poslovična hrvatska birokratiziranost. Englezi, međutim, rado kupuju nekretnine na Jadranu pa i sada postoji zanimanje za takve privatne investicije, ali i značajnija ulaganja kako u primorski tako i kontinentalni turizam. Jedna od potencijalnih meta moglo bi biti i lječilište u Lipiku, a Slavonija je prepoznata i kao idealna regija za ulaganja u biomasu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik