Cengiz, Strabag i Kolektor CGP u užem izboru za prugu Divača-Koper

Bez autora
Jan 18 2021

Turska tvrtka Cengiz, austrijska tvrtka Strabag i slovenski Kolektor CPG s turskom tvrtkom Yapi Merkezi jedini su kvalificirani za izgradnju željezničke veze između Divače i Kopra, prema odluci 2TDK, neslužbeno doznaje Televizija Slovenije.

Građevinske tvrtke koje su se tako kvalificirale za drugi krug odabira morat će predati ponudu do ožujka. Najvažniji kriterij, naravno, bit će cijena.

Od prvotno 15 registriranih građevinskih tvrtki, izbor za izgradnju drugog kolosijeka smanjen je na samo tri, prema našim informacijama. Natječaj je - kao što je poznato - podijeljen u dva dijela, prvi dio rute od Divače do Črnog kala bit će najzahtjevniji zbog kraškog terena, procijenjena vrijednost staze od 25 kilometara iznosi 450 milijuna eura, za drugi dio od Črnog kala do Kopra, što je 12 kilometara, država će odbiti još 250 milijuna eura.

No, projekt vrijedan milijardu dolara mogao bi poskupjeti. Naime, investitor nastoji izgraditi dvokolosiječnu, a ne jednokolosiječnu liniju, kako je trenutno planirano. Koliko to kosta? "Otprilike 400 milijuna eura. Takve su sada procjene. Trebali biste znati da će se na određenim dionicama, gdje postoje servisne cijevi, koristiti servisne cijevi. Tamo gdje nisu, odvija se nova gradnja. I mogućnosti su ovdje značajne. Odlučimo li to uskoro, onda se možemo prijaviti za europske fondove sljedeće ili ove godine ", rekao je ministar infrastrukture Jernej Vrtovec.

Rok za početak gradnje ponovno je odgođen zbog pritužbi. Umjesto u veljači, odabrane građevinske tvrtke dostavit će ponude do ožujka, izbor graditelja prvog dijela Divača-Črni kal očekuje se u travnju, nakon čega slijedi izbor građevinskog poduzeća za Črni kal-Koper u svibnju.

I prema ovom vremenskom slijedu, prva lopata mogla bi se zakopati kasnije ove godine, 2025. očekuje se izgradnja drugog kolosijeka. Godinu dana kasnije, mogli smo vozom. Maksimalna brzina putničkog vlaka bit će 160 kilometara na sat, a teretnog vlaka 120.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik