Češka u BiH investira preko 10 mil. eura

Bez autora
Jul 21 2011

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 20. jula 2011. godine u Sarajevu sa ambasadorom Češke Republike u BiH Tomášom Szunyogom. Tom prilikom ambasador Szunyog je uručio ministru Alkalaju tekst Programa razvojne saradnje Češke Republike i Bosne i Hercegovine za period 2011. – 2017. godina. Ukupan iznos sredstava koji Češka Republika kroz navedeni Program, a putem Češke razvojne agencije, planira investirati u BiH kroz razne razvojne projekte samo za period 2010. – 2014. godina iznosi preko 10 miliona eura. Prioritet će biti projekti fokusirani na ekonomski i socijalni razvoj, poljoprivredu i ekologiju. Radi se o veoma važnom dokumentu koji je pokazatelj dobrih odnosa BiH i Češke Republike.

Češka u BiH investira preko 10 mil. euraMinistar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se 20. jula 2011. godine u Sarajevu sa ambasadorom Češke Republike u BiH Tomášom Szunyogom.

Tom prilikom ambasador Szunyog je uručio ministru Alkalaju tekst Programa razvojne saradnje Češke Republike i Bosne i Hercegovine za period 2011. – 2017. godina. Ukupan iznos sredstava koji Češka Republika kroz navedeni Program, a putem Češke razvojne agencije, planira investirati u BiH kroz razne razvojne projekte samo za period 2010. – 2014. godina iznosi preko 10 miliona eura. Prioritet će biti projekti fokusirani na ekonomski i socijalni razvoj, poljoprivredu i ekologiju.

Ministar Alkalaj je izrazio zahvalnost Vladi Češke Republike za usvajanje Programa razvojne saradnje, ističući da se radi o veoma važnom dokumentu koji je pokazatelj dobrih odnosa BiH i Češke Republike. Iskoristio je priliku da se zahvali ambasadoru Szunyogu za svu dosadašnju podršku Češke Republike Bosni i Hercegovini, a naročito za podršku nastojanjima naše zemlje da postane punopravna članica Evropske unije i NATO-a.

Ambasador Szunyog je izrazio zadovoljstvo zbog usvajanja Programa i izrazio uvjerenje da će iz BiH biti predloženi kvalitetni projekti. Istakao je podršku Češke Republike evroatlantskim integracijama BiH, kao i cijelog regiona, te spremnost za razmjenu iskustava stečenih na putu ka EU i NATO-u.

Tokom sastanka razgovarano je o aktivnostima koje BiH poduzima na planu ispunjavanja postavljenih uvjeta  koje je neophodno ispuniti kako bi bilo nastavljeno napredovanje na putu evroatlantskih integracija, naročito o implementaciji presude u slučaj Sejdić – Finci, te o saradnji u regionu i aktivnostima Višegradske grupe kojom Češka Republika trenutno predsjedava.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik