Četiri milijarde dinara za održavanje puteva u lokalnoj nadležnosti

Bez autora
Dec 11 2012

Ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović razgovarala je danas u Knjaževcu sa predsednicima 12 opština istočne Srbije o funkcionisanju lokalnih samouprava, radu javno-komunalnih preduzeća, pripremi za prekograničnu saradnju sa Bugarskom u 2013. godini, kao i o saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama.Kalanović je sa predsednicima opština razgovarala i o zimskom održavanju puteva, i tom prilikom navela da je početkom godine uredbom Vlade više od 6.000 kilometara regionalnih puteva prebačeno lokalnim samoupravama na zimsko i letnje održavanje.

Četiri milijarde dinara za održavanje puteva u lokalnoj nadležnostiMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović razgovarala je danas u Knjaževcu sa predsednicima 12 opština istočne Srbije o funkcionisanju lokalnih samouprava, radu javno-komunalnih preduzeća, pripremi za prekograničnu saradnju sa Bugarskom u 2013. godini, kao i o saradnji sa regionalnim razvojnim agencijama.

Kalanović je sa predsednicima opština razgovarala i o zimskom održavanju puteva, i tom prilikom navela da je početkom godine uredbom Vlade više od 6.000 kilometara regionalnih puteva prebačeno lokalnim samoupravama na zimsko i letnje održavanje.

Ona je istakla da neke lokalne samouprave nisu bile spremne na ovu nadležnost jer nisu imale kapacitete za to, i napomenula da je izdvojeno četiri milijarde dinara državne pomoći za održavanje nešto više od 6.000 kilometara puteva koji su prebačeni sa republičkog na lokalni nivo.

Pre nekoliko dana sklopljen je ugovor sa “Putevima Srbije” za održavanje puteva u zimskom periodu, za šta je opredeljeno 900 miliona dinara.

Kalanović je saopštila da su predsednici pojednih opština u razgovoru izneli primedbe na održavanje puteva i potvrdila da će o tome razgovarati kako sa direktorom “Puteva Srbije”, tako i sa direktorima lokalnih preduzeća za održavanje puteva kojima su “Putevi Srbije” poverili ove poslove.

Prema njenim rečima, predsednici nekih opština izrazili su spremnost za to da naredne godine sami održavaju puteve, ali je pre toga potrebno preispitati postojeću uredbu i po jasnim kriterijumima i standardima utvrditi koji su to putevi lokalni, a koji regionalni.

Ona je predsednike opština podsetila i na to da su u obavezi da poštuju uredbu o najvišoj i najnižoj ceni grejanja u toku ove zimske sezone.

Kalanović je ukazala na velike razlike u cenama grejanja za privredu i građane, i dodala da je ova uredba korak ka tome da se pomenute razlike smanje.

Ona je naglasila da je krajnji cilj resornog ministarstva da se javno-komunalna preduzeća učine održivim, tako da će u narednom periodu biti realizovane određene aktivnosti.

Kalanović je sa predsednicima opština razgovarala i o mogućim projektima i vidovima prekogranične saradnje sa Bugarskom.

Ona je za kraj decembra najavila posetu ministra regionalnog razvoja i javnih radova Bugarske Lilijane Pavlove Nikolove, sa kojom će razgovarati o unapređenju saradnje između dve zemlje i pograničnih opština.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik