Delegacija Beograda predstavila najznačajnije projekte na konferenciji u Istanbulu

Bez autora
Nov 25 2012

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i pomoćnik gradonačelnika, gradski menadžer Aleksandar Bijelić, učestvovali su prethodna tri dana na Biznis forumu za Jugoistočnu Evropu koji se ove godine održava u Istanbulu.U organizaciji ovog velikog skupa učestvovali su, između ostalih, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Međunarodna finansijska korporacija (deo Svetske banke), razvojni program UNDP.

Delegacija Beograda predstavila najznačajnije projekte na konferenciji u IstanbuluGradonačelnik Beograda Dragan Đilas i pomoćnik gradonačelnika, gradski menadžer Aleksandar Bijelić, učestvovali su prethodna tri dana na Biznis forumu za Jugoistočnu Evropu koji se ove godine održava u Istanbulu.

U organizaciji ovog velikog skupa učestvovali su, između ostalih, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Međunarodna finansijska korporacija (deo Svetske banke), razvojni program UNDP…

Tema  jednog od najznačajnijih međunarodnih skupova u ovoj godini bili su regionalni infrastrukturni i razvojni projekti.

Delegacija Beograda prezentovala je velike infrastrukturne projekte iz oblasti saobraćaja koji su realizovani u Beogradu poslednjih godina: izgradnju Mosta na Adi, mosta u Obrenovcu i mosta Zemun - Borča, koji se trenutno gradi, kompletnu rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra i izgradnju obilaznice oko Beograda.

Ovom prilikom oni su najavili i nove projekte važne za razvoj Beograda u godinama koje dolaze, izgradnju nove autobuske stanice na Novom Beogradu, formiranje industrijskih zona koje će poslužiti za dolazak direktnih stranih investicija.

Naglašavajući da je prehrambena industrija  jedan od prioriteta razvoja Beograda, oslanjajući se pre svega na veliki potencijal Poljoprivrednog kombinata “Beograd” koji je prešao u ruke grada i koji posle dužeg niza godina posluje pozitivno, gradonačelnik je podsetio da je samo u 2012. godini u nove farme, sistem za navodnjavanje i mehanizaciju u PKB-u uloženo 15 miliona evra.

Predstavljen je i projekat koji je investitorima u ovom delu Evrope bio naročito zanimljiv projekat beogradskog metroa. Renomirane svetske kompanije pokazale su izuzetno interesovanje za uključivanje u ovaj kapitalni projekat, posebno dve koje trenutno grade metroe u Istanbulu i u Aziji.

Konferenciji su, osim predstavnika Beograda, prisustvovali i ministarka za regionalni razvoj Bugarske Lilijana Pavlova, zamenik ministra energetike i prirodnih resursa Turske Hasan Murat Merkan, izvršni direktor EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Žan-Mark Peteršmit, predsednik Banke za crnomorsku trgovinu i saradnju Andrej Kondakov i mnogi drugi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik