Dijaspora ulaganjima zaposlila oko 25.000 ljudi

Bez autora
May 03 2011

Od 2000. godine do danas dijaspora je direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi. Prema evidenciji Svetske banke, prihodi Srbije od deviznih doznaka dijaspore od 2000. do 2010. godine iznosili su 42,96 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je dobijeno od direktnih stranih ulaganja. Srbija je prema zvaničnim podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA), u prvoj deceniji ovog veka privukla 21,15 milijardi dolara direktnih stranih investicija. Dijaspora sa svojim ekonomskim potencijalom i kontaktima koje ima u poslovnom svetu je pravi promoter Srbije kao dobrog mesta za investiranje i dragocen je saradnik države u lobiranju za naše ekonomske interese, a njen uticaj će sve više da raste. Najveća prepreka u privlačenju investitora je spora i nedovoljno ažurna administracija.

Dijaspora ulaganjima zaposlila oko 25.000 ljudi Od 2000. godine do danas dijaspora je direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi.

Prema evidenciji Svetske banke, prihodi Srbije od deviznih doznaka dijaspore od 2000. do 2010. godine iznosili su 42,96 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je dobijeno od direktnih stranih ulaganja.

Srbija je prema zvaničnim podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA), u prvoj deceniji ovog veka privukla 21,15 milijardi dolara direktnih stranih investicija.

Dijaspora sa svojim ekonomskim potencijalom i kontaktima koje ima u poslovnom svetu je pravi promoter Srbije kao dobrog mesta za investiranje i dragocen je saradnik države u lobiranju za naše ekonomske interese, a njen uticaj će sve više da raste.

Najveća prepreka u privlačenju investitora je spora i nedovoljno ažurna administracija.

Ministarstvo vera i dijaspore izradilo je elektronski katalog za ulagače iz dijaspore sa ponudom 193 konkretna investiciona projekta iz 68 opština i gradova, što je prvi put da je neki državni organ objedinio na jednom mestu mnogo konkretnih i razrađenih investicionih projekata. Država nudi sve potrebne informacije i kontakte u lokalnoj samoupravi, a najviše projekata, odnosno 40,6 posto, nudi se za ulaganja u turizmu, 20,3 posto u industrijske zone i 18,7 posto u infrastrukturu.

Ministarstvo vera i dijaspore nastaviće da obaveštava ljude iz dijaspore o mogućnostima ulaganja i privređivanja u Srbiji, jer je svaki pojedinačni investitor važan i ministarstvo će se svakome neposredno obraćati s namerom da se što brže ostvaruju ideje i projekti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik