Do ušteda preko centralizacije javnih nabavki

Bez autora
Jul 21 2011

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izrazio je danas očekivanje da će izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama biti usvojene na jesen ove godine. Jedna od novina trebalo da bude i centralizacija javnih nabavki, što će stvoriti mogućnosti za uštede i do 300 miliona evra na godišnjem nivou. Vlada želi da se pruži šansa onima koji proizvode i posluju i da se utvrdi šta je do sada u postupku bio problem, odnosno da li je to previše papirologije ili nepostojanje ravnoteže između onoga što se traži i onoga što se dobija. Slovenija je uvela sistem centralizovanih javnih nabavki koji podrazumeva da više manjih naručioca iste robe objedini svoju nabavku, čime je ostvarila uštedu od jedan posto ukupnog domaćeg proizvoda (BDP). Procenjuje se da se za postupke javnih nabavki u Srbiji na godišnjem nivou izdvaja više od deset posto BDP-a, a ukoliko je BDP zemlje približno 30 milijardi evra sredstva koja se usmeravaju na javne nabavke iznose više od tri milijarde evra.

Do ušteda preko centralizacije javnih nabavkiPotpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić izrazio je danas očekivanje da će izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama biti usvojene na jesen ove godine.

Jedna od novina trebalo da bude i centralizacija javnih nabavki, što će stvoriti mogućnosti za uštede i do 300 miliona evra na godišnjem nivou. Vlada želi da se pruži šansa onima koji proizvode i posluju i da se utvrdi šta je do sada u postupku bio problem, odnosno da li je to previše papirologije ili nepostojanje ravnoteže između onoga što se traži i onoga što se dobija.

Prema rečima Božidara Đelića, Slovenija je uvela sistem centralizovanih javnih nabavki koji podrazumeva da više manjih naručioca iste robe objedini svoju nabavku, čime je ostvarila uštedu od jedan posto ukupnog domaćeg proizvoda (BDP). Procenjuje se da se za postupke javnih nabavki u Srbiji na godišnjem nivou izdvaja više od deset posto BDP-a, a ukoliko je BDP zemlje približno 30 milijardi evra sredstva koja se usmeravaju na javne nabavke iznose više od tri milijarde evra.

Javne nabavke predstavljaju klasičnu kupovinu koju obavlja država i kojom se iskazuju potrebe jedne nacije, a one su i svojevrsna šansa za domaću privredu.

Povećanje efikasnosti, ali i smanjenje rizika korupcije, takođe predstavljaju cilj najavljenih izmena, dok su dobra strategija, zakon i jasno definisana uloga institucija u tom postupku preduslov njegove dobre primene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik