Dobili 55 tendera u institucijama BiH, a ne zna se ko su!?

Bez autora
Jul 26 2011

Firma "Crobox", iza koje stoje direktor OBA Almir Džuvo i Adnan Terzić, od početka 2006. do juna ove godine dobila je 55 najvećih tendera za nabavku kancelarijskog materijala, policijskih palica, lisica, odijela, goriva za zajedničke institucije BiH, te najznačajnija javna preduzeća, institucije, fakultete i policijske agencije FBiH. Kako su ranije pisali sarajevski mediji, vlasnik ove firme je Travničanin Tarik Musić, a Džuvo je ranije u njoj radio kao komercijalni menadžer. Drugi mediji su pak navodili da su Džuvo, Terzić i Hasan Čengić stvarni vlasnici "Croboxa". Simptomatično je da je upravo od kada je Džuvo direktor OBA, "Crobox" d.o.o. u sedam navrata dobijao tendere za nabavku razne opreme za Obavještajnu agenciju. Već 2005. godine "Crobox" je bez tendera dobio status ekskluzivnog dobavljača kancelarijske opreme za OBA, a taj posao bio je vrijedan oko pet miliona KM.

Dobili 55 tendera u institucijama BiH, a ne zna se ko su!?Firma "Crobox", iza koje stoje direktor OBA Almir Džuvo i Adnan Terzić, od početka 2006. do juna ove godine dobila je 55 najvećih tendera za nabavku kancelarijskog materijala, policijskih palica, lisica, odijela, goriva za zajedničke institucije BiH, te najznačajnija javna preduzeća, institucije, fakultete i policijske agencije FBiH.

Kako su ranije pisali sarajevski mediji, vlasnik ove firme je Travničanin Tarik Musić, a Džuvo je ranije u njoj radio kao komercijalni menadžer.

Drugi mediji su pak navodili da su Džuvo, Terzić i Hasan Čengić stvarni vlasnici "Croboxa". Simptomatično je da je upravo od kada je Džuvo direktor OBA, "Crobox" d.o.o. u sedam navrata dobijao tendere za nabavku razne opreme za Obavještajnu agenciju.

Već 2005. godine "Crobox" je bez tendera dobio status ekskluzivnog dobavljača kancelarijske opreme za OBA, a taj posao bio je vrijedan oko pet miliona KM.

Iako se ova firma uglavnom bavi nabavkom kancelarijskog materijala, ona je za OBA čak popravljala automobile i nabavljala avionske karte.

Tako je 24. marta 2008. godine u "Službenom glasniku BiH" objavljeno da je firma "Crobox" d.o.o. dobila tender "nabavke aviokarata, kancelarijskog materijala i pribora, hladnih napitaka, rezervnih dijelova i materijala za informatičku opremu, repromaterijala za tehničku zaštitu, telefoniju i računarske mreže za OBA BiH".

U "Službenom glasniku BiH" od 31. marta 2008. godine objavljeno je da je "Crobox" dobio još jedan tender za nabavku opreme za OBA BiH.

- "Crobox" je dobio tender nabavke usluga redovnog održavanja i servisiranja putničkih motornih vozila, nabavke tonera i kertridža za opsluživanje informatičke opreme i birotehničkih mašina, higijensko potrošnog materijala, sredstava i pribora za higijenu za OBA BiH - stoji u tom "Službenom glasniku".

U "Službenom glasniku BiH" od 13. aprila 2009. godine čak nije navedeno ni o kojoj je vrsti tendera riječ, samo je objavljeno da je "naručilac posla OBA", a da je "isporučilac "Crobox".

I u aprilu 2007. godine "Crobox" je dobio tender nabavke aviokarata, kancelarijskog materijala i pribora, tonera i kertridža. "Crobox" je u 2009. i 2010. godini dobio još tri tendera za nabavku kancelarijskog materijala i pribora, tonera i kertridža za OBA.

Iako dobija skoro sve tendere za institucije BiH milionske vrijednosti, firma "Crobox" nema čak ni svoj internet portal, a izuzetno je teško doći do zvaničnih podataka u vlasničkoj strukturi u njoj. Na telefon "Croboxa" javila se ženska osoba koja je rekla da je zaposlena u toj firmi, a na pitanje da li postoji internet stranica te firme rekla je da nije sigurna te da je "moguće da je u fazi izrade".

Nije željela da kaže ko je vlasnik firme.

- Pošaljite pitanja na naš telefaks i naslovite ga na ruke direktora - rekla je.Na pitanje kako se zove direktor, odgovorila je "to će vam biti dovoljno" i spustila slušalicu.

Ni petnaest dana od slanja pitanja "Croboxu" iz te firme nisu stigli odgovori. Član Zajedničke komisije Parlamenta BiH za kontrolu nad radom OBA Slavko Jovičić za "Glas Srpske" kaže da će ova komisija provjeriti ko stoji iza "Croboxa" i kakve su veze direktora OBA sa tom firmom.

- Ako u komisiju ne stigne zahtjev za provjeru podataka o sukobu interesa Almira Džuve preko firme "Crobox", lično ću na prvom sastanku zatražiti pokretanje tog pitanja - kaže Jovičić.

Almir Džuvo i Adnan Terzić prethodnih dana nisu odgovarali na naše telefonske pozive."Crobox" d.o.o. je ekskluzivni dobavljač kertridža, tonera i kancelarijskog materijala i ostalog i za "BH Telekom", Federalni MUP, Ustavni sud BiH, Vrhovni sud FBiH. Tu su i Ministarstvo finansija i trezora BiH, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK), Direkcija za evropske integracije (DEI), MUP Kantona Sarajevo.

Kako su ranije objavili sarajevski mediji, većinski vlasnik "Croboxa" je snabdjevač oružjem Armije RBiH tokom rata Hasan Čengić, koji je navodno firmu upisao na ime svoje sestre.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik