Donacije EU srpskim opštinama

Bez autora
Mar 27 2011

Evropska unija ulaže još šest miliona evra, bespovratnih sredstava u projekte ekonomskog razvoja i poboljšanja životnog standarda u lokalnim sredinama u Srbiji. Ugovore o tome potpisalo je 38 opština čiji su projekti odobreni, a konkurisalo ih je četiri puta više. Lokalne zajednice imaju obavezu i da oko 10 odsto sredstava za realizaciju tih projekata obezbede iz sopstvenih izvora. Među opštinama koje su potpisle ugovore je i šest iz grupe najnerazvijenijih, pa tako Merošina preduzima prve korake za privlačenje investitora, a razvijeniji Gornji Milanovac usavršava donedavno problematičan sistem vodosnabdevanja.

Donacije EU srpskim opštinamaU projekte razvoja lokalnih uprava u Srbiji, koje finansira EU, biće uloženo još šest miliona evra. Ugovore potpisalo 38 opština čiji su projekti odobreni, a lokalne zajednice imaju obavezu i da oko 10 odsto sredstava za realizaciju tih projekata obezbede iz sopstvenih izvora.

Evropska unija ulaže još šest miliona evra, bespovratnih sredstava u projekte ekonomskog razvoja i poboljšanja životnog standarda u lokalnim sredinama u Srbiji. Ugovore o tome potpisalo je 38 opština čiji su projekti odobreni, a konkurisalo ih je četiri puta više.

Lokalne zajednice imaju obavezu i da oko 10 odsto sredstava za realizaciju tih projekata obezbede iz sopstvenih izvora.

Među opštinama koje su potpisle ugovore je i šest iz grupe najnerazvijenijih, pa tako Merošina preduzima prve korake za privlačenje investitora, a razvijeniji Gornji Milanovac usavršava donedavno problematičan sistem vodosnabdevanja.

Predsednik Opštine Merošina Slobodan Todorović kaže da su se oni opredelili da urade prostorni plan i svu projektnu dokumentaciju kako bi budućim investitorima olakšali pristup Merošini.

Predsednik Opštine Gornji Milanovac Milisav Mirković je rekao da je projekat za nadzor i digitalno praćenje vodnog sistema, Opštine Gornji Milanovac sa još pet opština zajednički prikačena na sistem vodosnabdevanja Rzava.

Za slične projekte koji bi trebalo da se realizuju u narednih godinu dana opštine su dobile između 100.000 i 300.000 evra. U ovom krugu raspodele sredstava, Evropska unija je prvobitni plan ulaganja, povećala za skoro milion evra.

"Nije poenta da samo potpišemo ugovore, nama su potrebni rezultati i efikasnost u njihovom sprovođenju. To je ono što bi voleli da vide i evropski poreski obveznici", rekao je šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Potpresednik Vlade Božidar Đelić istakao je da se on kao nacionalni koordinator predpristupne pomoći EU zalaže da dobar deo sredstava ide na lokal, tamo gde se najdirektnije može menjati svakodnevica građana Srbije.

Osim 38 opština koje su dobile novac za projekte, korist od njihove realizacije imaće još 20-tak opština koje u tome partnerski učestvuju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik