Donirana oprema VMA

Bez autora
Nov 10 2011

Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu uručena je donacija vredna 100.000 dolara. Opremu i edukativni materijal, koji su deo programa prevencije HIV-a, uručila je američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik. Donacija je deo značajnog globalnog programa prevencije HIV koji SAD sprovodi u preko 80 vojski sveta, a Srbija je jedina država iz regiona uključena u taj program. Izuzetno je važno što je SAD prepoznao značaj sprovođenja kontuiniranih aktivnosti u vezi sa prevencijom i kontrolom HIV-a u vojnoj populaciji kroz edukaciju i obuku medicinskog osoblja. Upravo je vojna populacija u značajnom riziku za sticanje HIV infekcije. Procenjuje se da je rizik za sticanje HIV infekcije pripadnika vojske duplo veći od civilne populacije u periodima mira, dok se u periodu konflikta povećava. Donacija uključuje najmoderniju opremu za otkrivanje HIV-a, koja će pomoći podizanju svesti o tom virusu i kod pripadnika vojske i u celoj zemlji.

Donirana oprema VMAAmerička ambasada u Beogradu donirala Vojnomedicinskoj akademiji opremu i edukativni materijal u vrednosti 100.000 dolara.

Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu uručena je donacija vredna 100.000 dolara. Opremu i edukativni materijal, koji su deo programa prevencije HIV-a, uručila je američka ambasadorka u Srbiji Meri Vorlik.

Prema rečima načelnika VMA pukovnika Marijana Novakovića donacija je deo značajnog globalnog programa prevencije HIV koji SAD sprovodi u preko 80 vojski sveta, a Srbija je jedina država iz regiona uključena u taj program.

"Izuzetno je važno što je SAD zajedno sa nama prepoznao značaj sprovođenja kontuiniranih aktivnosti u vezi sa prevencijom i kontrolom HIV-a u vojnoj populaciji kroz edukaciju i obuku medicinskog osoblja", rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, upravo je vojna populacija u značajnom riziku za sticanje HIV infekcije.

Procenjuje se da je rizik za sticanje HIV infekcije pripadnika vojske duplo veći od civilne populacije u periodima mira, dok se u periodu konflikta povećava, istakao je pukovnik Novaković.

Govoreći o značaju današnjeg susreta, ambasadorka Vorlik istakla je da donacija uključuje najmoderniju opremu za otkrivanje HIV-a, koja će pomoći podizanju svesti o tom virusu i kod pripadnika vojske i u celoj zemlji.

"Letos je u svetu obeleženo tri decenije od otkrivanja prvog slučaja HIV virusa i mada se možda čini da u zemlji poput Srbije nema opasnosti od pandemije ovog virusa, samo se putem svesti i znanja od njega može zaštititi", rekla je ambasadorka Vorlik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik