Drumovi čekaju putare

Bez autora
Dec 08 2011

Dobro je što je država obezbedila kompletno finansiranje cele trase Koridora 10, ne samo severnog dela, koji se privodi kraju, već i deonica od Niša ka Dimitrovgradu i od Leskovca ka makedonskoj granici, za čiju gradnju je već 80 odsto tendera raspisano.Ali za svih 26 preduzeća naše putne privrede, koja brinu o održavanju ukupno 17.000 kilometara puteva u Srbiji, mnogo bi značilo i kad bi se našla sredstva za rekonstrukciju postojeće putne mreže, magistralnih i regionalnih puteva, od kojih je većina pravljena pre tri-četiri decenije pa su zreli za rehabilitaciju. To bi koristilo i građanima, a pre svega domaćoj putnoj privredi koja se nalazi u stagnaciji.

Drumovi čekaju putareDobro je što je država obezbedila kompletno finansiranje cele trase Koridora 10, ne samo severnog dela, koji se privodi kraju, već i deonica od Niša ka Dimitrovgradu i od Leskovca ka makedonskoj granici, za čiju gradnju je već 80 odsto tendera raspisano.

Ali za svih 26 preduzeća naše putne privrede, koja brinu o održavanju ukupno 17.000 kilometara puteva u Srbiji, mnogo bi značilo i kad bi se našla sredstva za rekonstrukciju postojeće putne mreže, magistralnih i regionalnih puteva, od kojih je većina pravljena pre tri-četiri decenije pa su zreli za rehabilitaciju. To bi koristilo i građanima, a pre svega domaćoj putnoj privredi koja se nalazi u stagnaciji.

Ovo za „Politiku” kaže Milan Bojović, direktor firme „Putevi Užice” koja je poslednjih godina jedna od najuspešnijih u našoj putnoj privredi: na završenoj deonici severnog kraka Koridora 10 od 88 kilometara poverenih domaćem konzorcijumu Užičani su 60 sami napravili, na jugu Koridora 10 rade kod Preševa, a evo ih i na Koridoru 11. Niz poslova finansiranih iz NIP-a obavljaju Užičani (završili mostove u Brodarevu, Prijepolju, Trgovištu, rade ulice u Vlasotincu, Čačku, Novoj Varoši), grade zatvorene bazene u Pirotu i Užicu...

U poslednjih pola godine došlo je do ekspanzije njihovih poslova u Rusiji: ugovorili su tamo 500.000 kvadrata visokogradnje, radove na delu Olimpijskog kompleksa u Sočiju. U Alžiru grade bolnicu na jugu te zemlje. Ove godine, zahvaljujući većem obimu posla, zaposlili su oko 400 novih radnika (ukupno ih je 1.650). Ni ovu firmu teškoće s likvidnošću i naplatom ne obilaze, ali isplaćuju plate redovno, a probleme nižih cena i manjeg profita nastoje da nadomeste sa što više posla i boljim iskorišćenjem kapaciteta koje poseduju.

– Bez obzira na potrese u putnoj privredi izazvane problemima ’Nibens grupe’, ne bi trebalo da bude teškoća oko redovnog zimskog održavanja puteva kod nas. ’Putevi Srbije’ su s pojedinim putarskim preduzećima, među kojima je i naše, potpisali ugovore da na nekim punktovima, gde bi moglo da bude problema zbog nemogućnosti firmi iz ’Nibens grupe’ da održavaju te puteve, mi postavimo naše kapacitete kao rezervnu varijantu i uskočimo, da ne bude praznina – napominje Milan Bojović (48), diplomirani inženjer geodezije, koji je tokom dve decenije rada u „Putevima Užice” prešao put od inženjera na gradilištu do direktora, u tom zvanju je već tri i po godine.

Po njegovim rečima, suština uspeha užičkih „Puteva”, koji se na tenderima ravnopravno bore sa stranim graditeljima, jeste stručna radna snaga i kvalitetna mehanizacija, konkurentnost na tržištu stalnim iznalaženjem rezervi u domaćem poslovanju, a pre svega principi koji decenijama vladaju kod većinskog vlasnika ove firme Vasilija Mićića: da se svaki dobijeni posao uradi kvalitetno i u roku, bez obzira na cenu, jer se samo tako možete nadati sledećem poslu.

Važan poduhvat od koga u „Putevima Užice” mnogo očekuju su gradnje dve deonice južnog dela Koridora 10, od Niša ka istoku i Leskovca ka jugu, za koje su već obezbeđena sredstva iz kredita Svetske banke i Evropske investicione banke. Po Bojovićevim rečima, to su trenutno najveći graditeljski poduhvati u jugoistočnoj Evropi, pa se pojavio veliki broj graditeljskih firmi iz okruženja da konkuriše na tenderima i to niskim cenama. U tome prednjači nekoliko grčkih firmi.

– To je zato što u Grčkoj nema investicija, osim dela metroa u Atini, pa oni kod nas obaraju cenu. U takvoj situaciji naša država je ta koja treba da se odbrani od toga i nađe prave izvođače (bili to naši, Grci ili drugi) koji će završiti ove autoputeve. Kao i to da takve izvođače prate respektabilne poslovne banke, koje mogu da daju validne garancije da se ti putni pravci završe. "Putevi Užice", koji učestvuju na svim tenderima, uglavnom s domaćim partnerima (a nekad i sa stranim kad uslovi tendera to zahtevaju), očekuju da će dobiti deo tog kolača. To bi za firmu od 1.650 radnika značio kontinuitet da sledećih nekoliko godina obezbedimo dovoljno posla, da nema otpuštanja i zaposlimo još radnika – sumira naš sagovornik.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik