Dunavom u Evropsku uniju

Bez autora
Feb 27 2011

Realizacija projekata Dunavske strategije ubrzava put Srbije u Evropsku uniju i razvoj prekogranične saradnje, a istovremeno omogućava korišćenje značajnih sredstva iz fondova EU namenjenih implementaciji Dunavske strategije. U ovom trenutku pripremljeno je oko 20 programa koji se mogu odmah realizovati, a u primeni Strategije Privredna komora Srbije će obavljati monitoring zajedno sa Slovenijom kada je reč o programima u oblasti vazdušnog i rečnog saobraćaja, a sa Slovačkom kada se radi o ekonomiji znanja. Dunavska strategija značajna je za sve zemlje u Evropi jer je to šansa i izazov da se živi bolje, razvija ekonomija i štiti čovekova okolina. Strategija će posebno voditi računa o mladim turistima, a krstarenje Dunavom biće prošireno uključivanjem plovide turističkih brodova Savom. Posebnu korist će imati luke kojih je dosta na Dunavu, kao i marine koje će se rekonstruisati ili će biti izgrađene nove.

Dunavom u Evropsku unijuRealizacija projekata Dunavske strategije ubrzava put Srbije u Evropsku uniju i razvoj prekogranične saradnje, a istovremeno omogućava korišćenje značajnih sredstva iz fondova EU namenjenih implementaciji Dunavske strategije.

U ovom trenutku pripremljeno je oko 20 programa koji se mogu odmah realizovati, a u primeni Strategije  Privredna komora Srbije će obavljati monitoring zajedno sa Slovenijom kada je reč o programima u oblasti vazdušnog i rečnog  saobraćaja, a sa Slovačkom kada se radi o ekonomiji znanja.

Dunavska strategija značajna je za sve zemlje u Evropi jer je to šansa i izazov da se živi bolje, razvija ekonomija i štiti čovekova okolina.

Strategija će posebno voditi računa o mladim turistima, a krstarenje Dunavom biće prošireno uključivanjem plovide turističkih brodova Savom. Posebnu korist će imati luke kojih je dosta na Dunavu, kao i marine koje će se rekonstruisati ili će biti izgrađene nove.

Što se tiče Hrvatske, ta zemlja će posebno brinuti o projektima koji su ekonomski i socijalno održivi i koji štite čovekovu okolinu. Dunavska strategija će omogućiti mnogim malim mestima na Dunavu mnogo brži razvoj, ali i otkrivanje kulturnih i istorisjskih vrednosti. U Hrvatskoj se posebno raduju izgradnji marina i krstarenja ovom velikom rekom.

Bosna i Hercegovina se uključila u Strategiju jer očekuje dobre ideje i projekte u koje će biti uključena, a BiH je i članica Komisije za reku Savu.

Slovenija očekuje veliki uspeh u razvoju svih koji budu uključeni u realizaciji ovog projekta. Pre svega, životna okolina mnogo bolje će biti čuvana, povećaće se kvalitet života kroz razvoj turizma i privatno-javna ulaganja, zatim infrastruktura i sve ostalo što prati turizam. Slovenija će se Austrijom koordinirati rad u institucijama, a posebna saradnja odvijaće se između komora Srbije i Slovenije kada je Strategija u pitanju.

Postoje znatna finansijska sredstva koja treba iskoristiti, ali projekti trebaju biti dobro pripremljeni uz stručne timove koji će pratiti primenu projekta. Posebno će se voditi računa o projektima koji obuhvataju više regija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik