EBRD odobrio koncept projekta obilaznice Brčko od 28,5 mil. eura

Bez autora
Apr 17 2011

Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) odobrila je koncept projekta obilaznice oko Brčkog, koji se sastoji od kredita u iznosu od 28,5 milona eura za financiranje troškova izgradnje obilazne ceste i nadzora nad radovima. Ovaj projekat uključuje i donaciju od pola miliona eura za konsultantske usluge za pomoć realizaciji projekta i institucionalnog jačanja. Vlada Brčko distrikta ima obavezu da doradi postojeću studiju izvodljivosti i studiju procjene uticaja na životnu sredinu i socijalna pitanja, da bi projekat izgradnje zaobilaznice oko Brčkog bio spreman za potpisivanje do kraja ove godine, nakon čega bi uslijedila realizacija projekta. Za izgradnju obilaznice oko Brčkog, koja je planirana u dužini od 18,6 kilometara, predračunska vrijednost iznosi oko 80 miliona KM.

EBRD odobrio koncept projekta obilaznice Brčko od 28,5 mil. euraEuropska banka za obnovu i razvitak (EBRD) odobrila je koncept projekta obilaznice oko Brčkog, koji se sastoji od kredita u iznosu od 28,5 milona eura za financiranje troškova izgradnje obilazne ceste i nadzora nad radovima.

Ovaj projekat uključuje i donaciju od pola miliona eura za konsultantske usluge za pomoć realizaciji projekta i institucionalnog jačanja.

Vlada Brčko distrikta ima obavezu da doradi postojeću studiju izvodljivosti i studiju procjene uticaja na životnu sredinu i socijalna pitanja, da bi projekat izgradnje zaobilaznice oko Brčkog bio spreman za potpisivanje do kraja ove godine, nakon čega bi uslijedila realizacija projekta.

Za izgradnju obilaznice oko Brčkog, koja je planirana u dužini od 18,6 kilometara, predračunska vrijednost iznosi oko 80 miliona KM. Glavni projekt je potrebno usaglasiti sa projektom puta Bijeljina - Šamac koji se poklapa s trasom obilaznice u dužini od 14 kilometara, kao i autoputa Tuzla - Orašje koji bi također trebao prolaziti kroz Distrikt, a na kojima rade resorna entitetska ministarstva.

Planirana trasa obilaznice oko Brčkog išla bi od istoka od «Gramosove» šljunkare na putu Brčko - Bijeljina do pumpe «Cetaneks» na «Malezijskom putu» na jugu, gdje bi bio prijelaz u dva nivoa, pa prema zapadu do Gorica.

Pripremni radovi su Odjel za javne poslove do sada koštali oko 262. 000 KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik