Generalni direktor NIS-a: Nastavljamo sa ulaganjima uprkos krizi

Naftna industrija Srbije (NIS) će, uprkos krizi, nastaviti sa ulaganjima u kapitalne projekte koji će doprineti daljem razvoju kompanije, rekao je danas generalni direktor Kiril Tjurdenjev.

"Smanjili smo troškove, izvršili prioretizaciju investicija, ali štednja na račun dugoročnog razvoja kompanije za NIS nije i neće biti opcija. Ostajemo fokusirani na projekte koji će kompaniji, ali i Srbiji, doneti najviše benefita u budućnosti", rekao je Tjurdenjev u intervjuu "Politici".

Prema njegovim rečima, bez obzira na tešku situaciju na tržištu izazvanu padom cena nafte i pandemijom korona virusa, NIS nije smanjivao zarade, niti je otpuštao zaposlene, već je uspeo da očuva finansiranje ključnih projekata.

"Ukupno smo u prvoj polovini 2020. godine uložili 14,5 milijardi dinara, što je pravi podvig imajući u vidu uslove u kojima smo poslovali", rekao je on i dodao da se kriza očekivano odrazila na finansijske rezultate kompanije.

Tjurdenjev je naveo da je jedan od ključnih projekata NIS-a, "Duboka prerada" u Rafineriji nafte Pančevo, u fazi izvođenja predstartnih aktivnosti.

"Kada bude počela sa radom, "Duboka prerada" u Rafineriji nafte Pančevo će nam omogućiti da proizvodimo veće količine belih derivata - dizela, benzina i TNG-a i da smanjimo ili odustanemo od proizvodnje crnih derivata, pre svega mazuta. Sasvim konkretno, za vozače "Duboka prerada" znači veće količine najkvalitetnijih goriva domaće proizvodnje. Za nas to znači i novi proizvod, naftni koks, koji se koristi u građevinarstvu i sada se uvozi u Srbiju", rekao je Tjurdenjev.

On je dodao da je ta investicija vredna više od 300 miliona evra i u ovom trenutku u toku je izvođenje predstartnih aktivnosti.

Ocenio je da se NIS razvija zahvaljujući uspešnoj saradnji najvećih akcionara, "Gasprom njefta" i Republike Srbije.

"Od kada je "Gasprom njeft" došao u Srbiju postoji konsenzus sa Vladom Srbije u donošenju odluka o NIS-u i mi se radujemo daljem razvoju kompanije na zadovoljstvo oba naša najveća akcionara. Naša Skupština akcionara odlučila da i u ovoj godini, uprkos krizi, NIS isplati 25 odsto prošlogodišnje neto dobiti na ime dividende", rekao je generalni direktor.

On je dodao da NIS ima nekoliko ključnih prioriteta do kraja godine.

"Pre svega, zdravlje i bezbednost zaposlenih i potrošača, jer se pandemija nije završila. Zatim, održavanje socijalne stabilnosti naših zaposlenih koji izuzetno marljivo rade u ovim složenim uslovima. I veoma važno, očuvanje likvidnosti kompanije i obezbeđivanje pozitivnog novčanog toka, koji će nam omogućiti finansiranje ključnih projekata koji razvijaju NIS", rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, NIS i "Gasprom njeft" i u uslovima krize nastavljaju sa društveno odgovornim aktivnostima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik