Gornji Milanovac dobija novu pristupnu saobraćajnicu

Bez autora
Aug 11 2020

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će Gornji Milanovac uskoro dobiti priključak na auto-put "Miloš Veliki" i da će projektna dokumentacija biti gotova do kraja godine.

Mihajlović je navela da je reč o modernom putu sa dve trake u dužini od 10 kilometara od Gornjeg Milanovca do petlje Takovo, s tim što će u dužini od pet kilometara biti urađen potpuno novi put, koji neće ići kroz grad.

Trenutno radimo na 250 kilometara novih auto-puteva i do kraja godine verujem da će biti gotova projektna dokumentacija za priključenje Gornjeg Milanovca na auto-put, jer mislimo da je to potrebno. Ta investicija će nas koštati 17,5 miliona evra, rekla je Mihajlović.

Takođe, ona je napomenula da će auto-put od Preljine do Požege biti gotov do decembra 2021. godine i podsetila na to da je ta deonica duga 30 kilometara i da košta 450 miliona evra, ocenivši da će biti veoma važna za razvoj tog dela Srbije.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da se godišnje ulaže oko milijardu dinara samo u održavanje puteva u tom delu Srbije.

Ne sme nijedan deo zemlje da bude zaboravljen i zato počinjemo novi projekat 5.000 kilometara puteva koje ćemo rekonstruisati u Srbiji, a samo u ovom njenom delu oko 200 kilometara lokalnih puteva počeće da se rekonstruiše sledeće godine, najavila je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade obišla je danas radove na izgradnji travnate piste na aerodromu Pranjani i na Memorijalnom kompleksu "Halijard" i najavila da će sve biti završeno 19. septembra.

Ona je istakla da izgradnjom aerodroma za male sportske avione i memorijalnog kompleksa želimo da pokažemo još jedanput prijateljstvo između dva naroda, srpskog i američkog, zahvalimo se i budemo svaki dan ponosni na narod ovog kraja, koji je 1944. godine, pa sve do 1945. čuvao, lečio i pomogao evakuaciju savezničkih pilota.

Mihajlović je naglasila da je to velika stvar za dve zemlje, Srbiju i SAD.

Želimo da ceo svet vidi dobru i pravu sliku srpskog naroda - jednog požrtvovanog, otvorenog, hrabrog i pravdoljubivog naroda koji se uvek borio za slobodu. Ovo je zalog za budućnost, istakla je Mihajlović.

U Pranjanima, na potezu Galovića brda, gde je pre 76 godina sletelo više savezničih aviona kojima je evakuisano više od 500 američkih pilota počela je pre desetak dana izgradnja sportskog aerodroma, u čast slavne misije Halijard i podviga naroda tog kraja.

U okviru memorijalnog kompleksa biće izgrađen i muzej, dve kongresne sale i heliodrom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik