Hrvatska je bolja za ulaganje od Slovenije

Bez autora
Feb 06 2013

Hrvatska je bolja lokacija za ulaganje nego Slovenija, pokazalo je istraživanje Sense Consultinga nakon što je ta tvrtka za poslovno savjetovanje na zahtjev jedne kompanije u dvije države razmotrila lokacije koje bi bile najpovoljnije za investiranje. Istraživanje je pokazalo da je Hrvatska prihvatljivija zbog 170 posto više poticaja nego što ih ima Slovenija i činjenice da poduzetničke zone čine optimalne lokacije za investicije. Iako Sense ne navodi ime kompanije za koju se lokacija tražila, riječ je o Atlantic grupi koja već dulje vrijeme razmatra lokaciju za investiranje, a u planu je bila gradnja tvornice u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj. Atlantic će graditi tvornicu za proizvodnju energetskih pločica za prehranu, vrijednu 10 milijuna eura, a zaposlila bi oko 200 radnika.

Hrvatska je bolja za ulaganje od SlovenijeHrvatska je bolja lokacija za ulaganje nego Slovenija, pokazalo je istraživanje Sense Consultinga nakon što je ta tvrtka za poslovno savjetovanje na zahtjev jedne kompanije u dvije države razmotrila lokacije koje bi bile najpovoljnije za investiranje.

Istraživanje je pokazalo da je Hrvatska prihvatljivija zbog 170 posto više poticaja nego što ih ima Slovenija i činjenice da poduzetničke zone čine optimalne lokacije za investicije. Iako Sense ne navodi ime kompanije za koju se lokacija tražila, riječ je o Atlantic grupi koja već dulje vrijeme razmatra lokaciju za investiranje, a u planu je bila gradnja tvornice u Njemačkoj, Sloveniji ili Hrvatskoj. Atlantic će graditi tvornicu za proizvodnju energetskih pločica za prehranu, vrijednu 10 milijuna eura, a zaposlila bi oko 200 radnika.

Slično i s olakšicama

Nakon završene analize, Sense je preporučio dvije lokacije unutar dviju poduzetničkih zona u Hrvatskoj, a najizglednije je, iako se ne navodi u analizi, da će to biti u Slavoniji. Navodno se Atlantic odlučio za tu lokaciju. Sense je prvo razmotrio poticaje koje nude dvije zemlje. Pokazalo se da se u Hrvatskoj nudi poticaja više nego u Sloveniji, čak 170 posto.

Naime, prema novom Zakonu o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja, investiranjem na prostoru hrvatskih županija s registriranom stopom nezaposlenosti većom od 20 posto može se ostvariti i do 50 posto veći iznos nepovratnih poticajnih sredstava u odnosu na županije gdje je registrirana stopa nezaposlenosti u rasponu od 10 do 20 posto.

Slična je situacija i s poticajnim mjerama i olakšicama, poput, primjerice, oslobođenja od plaćanja komunalnog doprinosa i naknade, porezima i prirezima, kamatama na kredite i olakšicama na područjima od posebne državne skrbi, a koje također mogu znatno varirati ovisno o lokaciji, ali i o spremnosti lokalnih institucija na suradnju s investitorom. Nakon poticaja Sense je analizirao poduzetničke zone. Pri tome je u obzir uzeta cijena zemljišta, a prednost je imala ona manja od 100 kuna po četvornom metru, zatim prometna povezanost, dostupnost adekvatne radne snage, infrastrukturna opremljenost, dosadašnje iskustvo institucije koja upravlja zonom te ukupni poticaji i olakšice koje se mogu ostvariti ulaganjem na toj lokaciji.

Različiti iznosi

Kako kažu u Sense Consultingu, tvrtke vrlo rijetko stavljaju naglasak na sve aspekte odabira lokacije investicije i najčešće se zaboravlja na mogućnost ostvarivanja poticaja te institucionalni okvir za poticanje investicija, odnosno spremnost lokalne, regionalne i nacionalne razine na suradnju s investitorom. A iznosi poticaja razlikuju se unutar države, ali i regije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik