HŽ: Sporazum o partnerstvu u razvoju prijevoza nafte i derivata

Bez autora
Aug 03 2011

U Slavonskom bordu danas je potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između tvrtki HŽ Cargo, Agit, OPTIMA Grupa, Kepol terminal, NESTRO Adria Slavonski Bord te Robno transportnog centra Brod, izvijestili su iz HŽ holdinga. Svrha sporazuma jest poticanje i jačanje poduzetničke inicijative i povećanje prijevoza tereta željeznicom. Tvrtke se međusobno poslovno povezuju zbog gospodarskog i strateškog razvoja u prijevozu nafte i naftnih derivata, a zajednički će ulagati u naftni terminal HŽ Cargo u luci Slavonski Brod te definirati upravljanje i vođenje poslova transporta, pretovara i skladištenja naftnih derivata na području terminala. Pregovori i konzultacije koje su prethodile potpisivanju sporazuma trajali su godinu dana. Ovo je važan sporazum za hrvatsko gospodarstvo. Ovaj sporazum nosi nove prihode od oko 40 milijuna eura na godinu. Projekt izgradnje terminala će se dovesti do kraja, odnosno u potpunosti će zaživjeti u drugoj polovini 2012. godine kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe rafinerije iz Bosanskog Broda. Slavonski Brod nalazi se na sjecištu Vc i X koridora, a uz razvoj transporta ovaj Sporazum također jamči daljnji razvoj metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu, jer nosi dodatne potrebe za 250 cisterni za naftu i naftne derivate...

HŽ: Sporazum o partnerstvu u razvoju prijevoza nafte i derivataU Slavonskom bordu danas je potpisan sporazum o strateškom partnerstvu između tvrtki HŽ Cargo, Agit, OPTIMA Grupa, Kepol terminal, NESTRO Adria Slavonski Bord te Robno transportnog centra Brod, izvijestili su iz HŽ holdinga.

Svrha sporazuma jest poticanje i jačanje poduzetničke inicijative i povećanje prijevoza tereta željeznicom. Tvrtke se međusobno poslovno povezuju zbog gospodarskog i strateškog razvoja u prijevozu nafte i naftnih derivata, a zajednički će ulagati u naftni terminal HŽ Cargo u luci Slavonski Brod te definirati upravljanje i vođenje poslova transporta, pretovara i skladištenja naftnih derivata na području terminala. Pregovori i konzultacije koje su prethodile potpisivanju sporazuma trajali su godinu dana.

''Ovo je važan sporazum za hrvatsko gospodarstvo, istaknuo je Zlatko Rogožar, predsjednik Uprave HŽ Hrvatske željeznice holdinga i direktor HŽ Carga.

''Ovaj sporazum nosi nove prihode od oko 40 milijuna eura na godinu. On garantira da će se projekt izgradnje terminala dovesti do kraja, odnosno da će u potpunosti zaživjeti u drugoj polovini 2012. godine kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe rafinerije iz Bosanskog Broda. Slavonski Brod nalazi se na sjecištu Vc i X koridora, a uz razvoj transporta ovaj Sporazum također jamči daljnji razvoj metaloprerađivačke industrije u Slavonskom Brodu, jer nosi dodatne potrebe za 250 cisterni za naftu i naftne derivate...''

''Ovo je jako važan sporazum za Optima grupu jer se njime otvaraju vrata na balkansko tržište te prema moru. Istaknuo bih da su i ruske investicije došle do Hrvatske, a ne samo ruski turisti'', komentirao je Jurij Belov, direktor OPTIMA Grupe.

Bože Krce, generalni direktor Kepol terminala i direktor NESTRO Adrie Slavonski Brod istaknuo je: ''Drago mi je da smo konačno potpisali ovaj Sporazum. Njime ćemo povezati Slavoniju s Dalmacijom, terminal u Slavonskom Brodu s terminalom u Zadru, te za OPTIMU osigurati izlaz na Sredozemlje. Ovaj Sporazum trebao bi biti smjernica svim ostalim privrednicima da se povezuju kako bi se ostvario napredak privrede, samo tako se može stvoriti nova vrijednost''.

''Potpis ovog Sporazuma znači puno za Republiku Hrvatsku i za gospodarstvo, za županiju i grad Slavonski Brod. Tvrtka RTC Brod će proširiti svoju djelatnost, bavit će se prijevozom naftnih derivata, ostvarivat će se veća dobit i zaposlit ćemo nove djelatnike'', poručio je Josip Dušak, direktor RTC-a Slavonski Brod.

HŽ Cargo sa svojim tvrtkama kćerima preuzima obavezu organizacije prijevoza te cjelokupne logistike. OPTIMA Grupa se obvezala da će prevoziti oko 2 milijuna tona nafte i naftnih derivata od terminala Slavonski Brod do terminala u Zadru, navode iz HŽ-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik