Investicioni bum u Svilajncu

Bez autora
May 03 2010

Domaći i strani privrednici uložili su gotovo 20 miliona evra u izgradnju proizvodnih pogona u opštini Svilajnac. U gradu kraj Morave proizvodiće se delovi za "audi" i Be-Em-Ve, cevasti radijatori i elektronske komponente, prerađivaće se meso i uzgajati začinsko bilje za evropske megamarkete. Postojeća industrijska zona postala je tesna, pa se gradi i druga. Plan je 1.000 novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti, do evropskog nivoa. Nekada davno Svilajnac je bio poznat po uzgoju svilene bube, danas je na odličnom putu da postane lider u proizvodnji začinskog bilja. Izraelska kompanija "Grin onli" plastičnom folijom pokrila je blizu četiri hektara pomoravskih oranica. Na savremene sisteme za navodnjavanje i prihranu biljaka Izraelci se nadaju dobrom rodu u plastenicima i još boljem plasmanu robe širom sveta.

Investicioni bum u SvilajncuPosle najave da će "Panasonik" u Svilajncu graditi novu fabriku elektronskih komponenti, u opštini već planiraju izgradnju druge industrijske zone, jer je postojeća postala tesna.

Domaći i strani privrednici uložili su gotovo 20 miliona evra u izgradnju proizvodnih pogona u opštini Svilajnac.

U gradu kraj Morave proizvodiće se delovi za "audi" i Be-Em-Ve, cevasti radijatori i elektronske komponente, prerađivaće se meso i uzgajati začinsko bilje za evropske megamarkete.

Postojeća industrijska zona postala je tesna, pa se gradi i druga. Plan je 1.000 novih radnih mesta i smanjenje stope nezaposlenosti, do evropskog nivoa.

Nekada davno Svilajnac je bio poznat po uzgoju svilene bube, danas je na odličnom putu da postane lider u proizvodnji začinskog bilja.

Izraelska kompanija "Grin onli" plastičnom folijom pokrila je blizu četiri hektara pomoravskih oranica.

Na savremene sisteme za navodnjavanje i prihranu biljaka Izraelci se nadaju dobrom rodu u plastenicima i još boljem plasmanu robe širom sveta.

"Odlučili smo da investiramo u opštinu Svilajnac, zato što smo sa lokalnom samoupravom imali odličnu saradnju i zbog toga što uslovi na ovom podneblju u potpunosti odgovaraju našim potrebama", kaže Asaf Dotan menadžer izraelske firme "Avitan".

Španska nana, estrogen i luk orašac su neke vrste začinskih biljki. Iz Izraela je stiglo više od 2.000.000 sadnica ovog začinskog bilja koje se u Srbiji veoma retko gaji.

Da bi roba što pre stigla do kupca kraj plastenika švajcarsko-holandski "Koleman" završava otkupni centar i pogon za zamrzavanje i preradu povrća.

Dobroj zaradi nadaju se i ovdašnji povrtari, jer im nove komšije, stranci uveliko nude posao i širom otvaraju vrata Evropske unije.

"To otvara mogućnosti za razne oblike saradnje u obliku proizvodnje ili zasada, ili gotovih proizvoda koji se plasiraju dalje", kaže jedan poljoprivredni proizvođač.

Prisutan je i smešak na licima čelnika opštine Svilajnac jer su konačno pronašli recept za privlačenje stranih investitora.

"Izraelci, kao i svi investitori na teritoriji opštine Svilajnac za najviše dva dana mogu da dobiju građevinsku dozvolu", rekao je zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Posle najave da će "Panasonik" u Svilajncu graditi novu fabriku elektronskih komponenti vrednih 15 miliona evra u opštini već planiraju izgradnju industrijske zone 2 jer je postojeća zona postala tesna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik