Investicioni fondovi u februaru uspešno poslovali

Bez autora
Mar 05 2012

Od 15 investicionih fondova koji posluju u Srbiji, 14 fondova je u februaru svojim investitorima vratilo osmeh na lice. Najveći rast su u februaru zabeležili fondovi koji prvenstveno ulažu u akcije na srpskom tržištu. Razlog za radost imaju ulagači u fond Raiffeisen CASH sa najvećim rastom sredstava od 38,8 miliona dinara, dok je najveći pad imao fond FIMA ProActive sa 13 miliona dinara. Ukupan iznos svih sredstava kojima upravljaju fondovi na kraju meseca je bila 1.674,5 miliona dinara. U februaru je nastavljen trend rasta iz januara na svim tržištima pa je tako reagovala i domaća berza sa rastom berzanskog indeksa BELEX15 od 8 posto. Nemački indeks DAX je zabeležio rast od 3,7 posto, a američki indeks S&P500 – od 3,1 posto.

Investicioni fondovi u februaru uspešno poslovaliOd 15 investicionih fondova koji posluju u Srbiji, 14 fondova je u februaru svojim investitorima vratilo osmeh na lice, pokazala je analiza stručnjaka DZU Ilirika.

Najveći rast su u februaru zabeležili fondovi koji prvenstveno ulažu u akcije na srpskom tržištu. Razlog za radost imaju ulagači u fond Raiffeisen CASH sa najvećim rastom sredstava od 38,8 miliona dinara, dok je najveći pad imao fond FIMA ProActive sa 13 miliona dinara. Ukupan iznos svih sredstava kojima upravljaju fondovi na kraju meseca je bila 1.674,5 miliona dinara.

U februaru je nastavljen trend rasta iz januara na svim tržištima pa je tako reagovala i domaća berza sa rastom berzanskog indeksa BELEX15 od 8 posto. Nemački indeks DAX je zabeležio rast od 3,7 posto, a američki indeks S&P500 – od 3,1 posto. Do poslednjeg dana u februaru u porastu je bila i cena zlata koja je dostigla rast od 2,7 posto, ali je tada, posle informacije prvog čoveka Centralne Banke Amerike o ukidanju stimalacija privredi prilivom novog novca, izvršena korekcija od -2,6 posto na mesečnom nivou. Najveću rast cene u februaru beleži nafta koja je porasla za 8,2 posto.

Kak opokazuje analiza stručnjaka DZU Ilirika, od sedam fondova rasta vrednosti svi su zabeležili pozitivni rezultat. Ukupna imovina fondova u februaru smanjena je za 8,3 miliona i iznosi 506,7 miliona dinara. Većina fondova beleže rast sredstava, dok pad sredstava beleže fondovi FIMA ProActiv - 21,8 miliona i Delta Dynamic - 1,2 miliona dinara. Prema prinosu najbolje je prošao KOMBANK InFond sa rastom od 9,41 posto, slede ga FIMA ProActive - od 7,07 posto, ILIRIKA GLOBAL - od 5,49 posto, Raiffeisen WORLD - od 5,47 posto, CITADEL Triumph - od 1,28 posto, DELTA Dynamic –od 1,01 posto i ILIRIKA GOLD - od 0,73 posto.

Od početka godine najboje prinose imali su fondovi KOMBANK InFond - od 10,89 posto, ILIRIKA GOLD - od 9,99 posto, Raiffeisen WORLD - od 9,52 posto, a slede ih ILIRIKA GLOBAL – od 8,39 posto, FIMA ProActive – od 6,09 posto, CITADEL Triumph – od 0,64 posto, dok je jedino Delta Dynamic ostvarila negativan prinos – od 0,23 posto.

U saopštenju se navodi da od tri balansirana fonda rasta vrednosti DELTA Plus beleži manji pad. Među njima po prinosu najbolje rezultate je ostvario CITADEL Triumph Balance koji je zabeležio porast od 5,85 posto, Erste Euro Balanced 35 od 4,68 posto dok je Delta Plus imala korekciju od 0,49 posto. Od početka godine ti fondovi su ostvarili prinose CITADEL Triumph Balance - od 9,55 posto, Erste Euro Balanced 35 – od 5,47 posto, dok je Delta Plus imala korekciju - od 0,33 posto. Ukupna imovina tih fondova iznosila je zaključno sa 29. februarom 210,2 miliona dinara. Najvećom imovinom u fondovima koji ulažu u akcije upravljaju ILIRIKA DZU sa 202,2 miliona dinara i Raiffeisen Invest sa 167,8 miliona dinara. Ukupna imovina iznosi 717 miliona dinara.

Svih pet fondovima očuvanja vrednosti imovine koji prvenstveno ulažu sredstva u depozite banaka i državne zapise u februaru beležili su pozitivnu rast i to najviši  Erste EURO Cash – od 4,18 posto, dok je slede Raiffeisen CASH - od 0,82 posto, Erste Cash – od 0,79 posto, Citadel Novčani Fond – od 0,68 posto i FIMA Novac – od 0,47 posto. Najveći rast imao je, zbog pada vrednosti dinara prema evru, Erste EURO Cash koji drži sredstva u evropskoj valuti. U svih pet fondova krajem februara investirano je 957,6 miliona dinara što je povećanje od 7,4 posto za mesec dana. Najveći je fond kojim upravlja Erste Invest sa 467 miliona dinara, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik