Investitori bez motiva

Bez autora
Nov 11 2011

Ako se potencijalni investitori raspituju o poslovnim uslovima u Srbiji među kolegama koji već rade u zemljama centralne i istočne Evrope - "obrali smo bostan". Poverenje multinacionalnih kompanija u poslovanje u čitavom regionu značajno opada. Indeks "Tomson Rojters", koji prati aktuelno poverenje stranih investitora u regionu, opao je u oktobru na 17 poena, sa julskih 30. Procena izgleda privrede je najgora u poslednje dve godine i sa nekadašnjih 38 poena, pala je na minus 6. Srbija ne može da se pohvali nalazima ovog ispitivanja. Kada bi birali gde da investiraju, prema poslednjim raspoloživim podacima, manje poverenja nego u nas imaju još jedino u slučaju Bugarske. Ako to pretočimo u brojke, Srbija je tada imala 18 poena, a najbolje rangirana Rusija - 51. Ali je i ona u januaru brojila 61 bod. I da nema dileme, tabela je nastala iz upitnika koje je popunilo 400 multinacionalnih kompanija sa 1.400 ogranaka u državama centralne i istočne Evrope.

Investitori bez motivaAko se potencijalni investitori raspituju o poslovnim uslovima u Srbiji među kolegama koji već rade u zemljama centralne i istočne Evrope - "obrali smo bostan".

Poverenje multinacionalnih kompanija u poslovanje u čitavom regionu značajno opada. Indeks "Tomson Rojters", koji prati aktuelno poverenje stranih investitora u regionu, opao je u oktobru na 17 poena, sa julskih 30. Procena izgleda privrede je najgora u poslednje dve godine i sa nekadašnjih 38 poena, pala je na minus 6.

Srbija ne može da se pohvali nalazima ovog ispitivanja. Kada bi birali gde da investiraju, prema poslednjim raspoloživim podacima, manje poverenja nego u nas imaju još jedino u slučaju Bugarske. Ako to pretočimo u brojke, Srbija je tada imala 18 poena, a najbolje rangirana Rusija - 51. Ali je i ona u januaru brojila 61 bod. I da nema dileme, tabela je nastala iz upitnika koje je popunilo 400 multinacionalnih kompanija sa 1.400 ogranaka u državama centralne i istočne Evrope. Indeks pokazuje odnos pozitivnih i negativnih stavova o nekoj zemlji. Vrednosti iznad nule znači da su dobri odgovori nadbrojali loše.

Pogoršanje u poslovnoj klimi je uočeno u većini praćenih zemalja. Nadležni u Srbiji, međutim, rezultate ovog istraživanja primaju sa rezervom. Kako ističu, mi smo zaključno sa avgustom privukli 1,8 milijardi dolara direktnih stranih investicija i proglašeni smo za šampiona u regionu.

- Pomenuta agencija ne spada u grupu najprestižnijih agencija za praćenje ulaganja, a možda najbolji demanti stoji u činjenici da je Srbija ove godine šampion u regionu - kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPA.

- Posebno nas iznenađuje prisustvo austrijske banke u svetlu činjenice da je Austrija najveći investitor u Srbiji.

Smeta korupcija

Govoreći o problemu korupcije i kontrole javnih nabavki, ekonomista Miroslav Prokopijević ističe da je i to jedan od razloga što nismo interesantni investitorima.

- Jedan broj investitora ne želi da dođe u zemlju u kojoj je krađa javnih finansija na nivou između 10 i 12 odsto bruto domaćeg proizvoda - rekao je Prokopijević.

- To je razlog što u Srbiju ne dolaze najveći investitori, poput Siti banke ili "Šela". Kada oni dođu na neko tržište, prate ih i drugi ulagači, jer znaju da su oni uradili detaljanu analizu. Zato mi moramo da dajemo tolike subvencije, jer ovolikom korupcijom u javnim nabavkama odbijamo investitore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik