Iz Austrije stiglo tri mlrd. evra

Bez autora
Nov 30 2011

Austrija je u proteklih deset godina u Srbiju investirala blizu tri milijarde evra, što je svrstava u red najvećih investitora u našoj zemlji. U vreme krize te investicije su stagnirale, ali se očekuje da će u narednom periodu biti povećane.Srbija je veoma važno tržište za Austriju, gde je do sada inevstiralo oko 400 austrijskih kompanija. Veoma je veliki značaj i potpisivanja ugovora sa kompanijom Svarovski o izgradnji fabrike u Subotici, koja će za početak zaposliti 600 radnika.

Iz Austrije stiglo tri mlrd. evraAustrija je u proteklih deset godina u Srbiju investirala blizu tri milijarde evra, što je svrstava u red najvećih investitora u našoj zemlji.

U Privrednoj komori Srbije kažu da su u vreme krize te investicije stagnirale, ali se očekuje da će u narednom periodu biti povećane.

Trgovinski savetnik u Ambasadi Austrije u Beogradu Andreas Haidenthaler rekao je da je Srbija veoma važno tržište za Austriju, gde je do sada inevstiralo oko 400 austrijskih kompanija.

On je ukazao na značaj potpisivanja ugovora sa kompanijom Svarovski o izgradnji fabrike u Subotici, koja će za početak zaposliti 600 radnika.

Haidenthaler je naveo da je Austrija bila pogođena svetskom recesijom, ali da se brzo oporavlja i da je stopa nezaposlenosti među najnižim, svega 4,4 odsto.

Direkor predstavništva PKS u Beču Vera Vidović istakla je da Srbija i Austrija imaju stabillne bilateralne odnose. Ona je navela da je za devet meseci, izvoz iz Srbije u Austriju iznosio 300 miliona dolara, a uvoz skoro 470 miliona dolara.

Vidović je istakla da u strukturi spoljnotrgovinske razmene uglavnom dominiraju sirovine i poluproizvodi i predočila da je dosta visok nivo izvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda, ali da mora biti kvalitativno poboljšan, da se ne izvoze uglavnom sirovine, već proizvodi više faze obrade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik