Izdvojeno 5,2 miliona evra za Centar za matične ćelije u Kragujevcu

Bez autora
Mar 01 2011

Danas je potpisan Protokol o realizaciji i finansiranju projekta nabavke opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu i dogradnju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu sa oko 4.000 kvadratnih metara. Ovaj protokol potpisali su potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević. Za izgradnju zgrade i nabavku opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu obezbeđeno je oko 5,2 miliona evra. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj obezbedilo je 80 posto sredstava, a preostali iznos će izdvojiti grad Kragujevac i Medicinski fakultet. Kako je danas saopšteno, očekuje se da će oprema biti nabavljena i zgrada završena do leta 2012. godine. U centru će raditi 25 naučnika iz Kragujevca i rasejanja, ali i stranaca.

Izdvojeno 5,2 miliona evra za Centar za matične ćelije u KragujevcuDanas je potpisan Protokol o realizaciji i finansiranju projekta nabavke opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu i dogradnju Medicinskog fakulteta u Kragujevcu sa oko 4.000 kvadratnih metara.

Ovaj protokol potpisali su potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Nebojša Arsenijević.

Za izgradnju zgrade i nabavku opreme za Centar za matične ćelije u Kragujevcu obezbeđeno je oko 5,2 miliona evra. Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj obezbedilo je 80 posto sredstava, a preostali iznos će izdvojiti grad Kragujevac i Medicinski fakultet. Kako je danas saopšteno, očekuje se da će oprema biti nabavljena i zgrada završena do leta 2012. godine. U centru će raditi 25 naučnika iz Kragujevca i rasejanja, ali i stranaca.

Srbija će izgradnjom tog centra postati značajan faktor na polju nauke u 21. veku. Povratak u Srbiju svetskog genetičara Miodraga Stojkovića, koji je i idejni nosilac projekta Centra za matične ćelije, šalje poruku našim naučnicima u svetu da povratak "mozgova" nije samo cilj već i realnost, ukazao je Đelić. Ovo je šansa da se ostvari ravnopravan odnos sa drugim centrima u Evropi, a u narednih 10 godina vrednost tog centra će biti daleko veća od sadašnjih 5,2 miliona evra.

U saopštenju se još dodaje da će na proleće ove godine biti raspisan tender za izvođača radova. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik