Izrada nacionalnog plana regionalnog razvoja

Bez autora
Dec 12 2012

Naredne godine će započeti izgradnja dva regionalna puta koji će doprineti ekonomskom razvoju Srbije. Jedan regionalni put će biti u Vojvodini, a drugi u Pomoravlju, a putna infrastruktura veoma je važna u privlačenju stranih investitora. Druga mera za podsticaj razvoja u 2013. godini će biti novi programi pomoći kroz Fond za razvoj, a cela linija povoljnih kredita će biti podeljena onima koji su prethodnih godina povećali broj zaposlenih. U Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave nacionalni plan regionalnog razvoja zamišljen je kao mreža gde se ukrštaju sektorske politike sa razvojnim planovima na određenim teritorijama. Srbiji je neophodna nova politika koja će doprineti dugoročnoj promeni privredne strukture i rastu zaposlenosti. Potrebno je definisati novu politiku privlačenja investicija, koja će podrazumevati zamenu za skupe finansijske stimulacije investitora.

Izrada nacionalnog plana regionalnog razvojaMinistar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Verica Kalanović najavila je danas da će naredne godine započeti izgradnja dva regionalna puta koji će doprineti ekonomskom razvoju Srbije.

Kalanović je na javnoj debati o novom konceptu države i održivog razvoja u funkciji smanjenja nezaposlenosti navela da će jedan regionalni put biti u Vojvodini, a drugi u Pomoravlju, uz napomenu da je putna infrastruktura veoma važna u privlačenju stranih investitora.

Ona je istakla da će druga mera za podsticaj razvoja u 2013. godini biti novi programi pomoći kroz Fond za razvoj, i dodala da će cela linija povoljnih kredita biti podeljena onima koji su prethodnih godina povećali broj zaposlenih.

Takođe, Kalanović je uputila poziv učesnicima skupa koji je održan u Privrednoj komori Srbije (PKS), ekonomistima i stručnjacima da pomognu u pravljenju nacionalnog plana regionalnog razvoja.

Kalanović je saopštila da je u Ministarstvu regionalnog razvoja i lokalne samouprave taj dokument zamišljen kao mreža gde se ukrštaju sektorske politike sa razvojnim planovima na određenim teritorijama.

Predsednik PKS Miloš Bugarin naglasio je da je Srbiji neophodna nova politika koja će doprineti dugoročnoj promeni privredne strukture i rastu zaposlenosti. Potrebno je definisati novu politiku privlačenja investicija, koja će podrazumevati zamenu za skupe finansijske stimulacije investitora. Takođe, potrebno je izgraditi strategiju za uključivanje domaće industrije u velike infrastrukturne projekte i podići kapacitete domaćih kompanija za učešće u tim projektima, čime će se direktno doprineti rastu zaposlenosti, naveo je Bugarin.

Javnu debatu organizovala je PKS u cilju pronalaženja odgovora na pitanja rasta izvoza, ekonomskog oporavka, rasta industrijske proizvodnje i povećanja zaposlenosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik